Nederlands kinderboek ‘De brief voor de koning’ wordt Netflix-serie

Een beeld uit de verfilming van 'De brief voor de koning' uit 2013 © /

Netflix gaat een serie maken op basis van ‘De brief voor de koning’, een jeugdroman van de Nederlandse auteur Tonke Dragt uit 1962. Het is het eerste Nederlandse boek dat Netflix gaat verfilmen.

De brief voor de koning vertelt het verhaal van Tiuri, een zestienjarige schildknaap die 24 uur in een kapel moet waken voor hij tot ridder mag worden geslagen. Wanneer een man hem midden in de nacht om hulp vraagt, breekt hij de regels.

Het boek werd in 1963 bekroond tot Kinderboek van het Jaar, de voorloper van de Gouden Griffel, en kreeg in 2004 de Griffel der Griffels, waarvoor alle winnaars tussen 1955 en 2004 in aanmerking kwamen. De brief voor de koning is inmiddels in 25 talen vertaald

Uitgeverij Leopold heeft nu de internationale televisierechten van de klassieker verkocht aan de Britse productiemaatschappij FilmWave. ‘Het is een verhaal dat internationaal tot de verbeelding spreekt’, wordt Brian Pearson, de man die bij Netflix verantwoordelijk is voor het aankopen van series, in Nederlandse media geciteerd. ‘Het boek is fantasierijk en spannend. Ik ben ervan overtuigd dat de serie wereldwijd onze kijkers zal aanspreken.’

De opnames beginnen in het najaar in Nieuw-Zeeland. ‘Zo kan de magische wereld die Tonke Dragt beschrijft prachtig in beeld gebracht worden’, zegt uitgeverij Leopold. Netflix zal de serie in 190 landen wereldwijd aanbieden, voor zijn meer dan 125 miljoen abonnees. Tien jaar geleden werd het boek al verfilmd, in een regie van Pieter Verhoeff.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content