‘Zonder Dave Grohl was de chemie van Nirvana er niet geweest’ (Matthias Dillen, School Is Cool)

Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Nadat School Is Cool-drummer Matthias Dillen het Nirvana-album ‘From The Muddy Banks of Wishkah’ had gehoord, wist hij dat hij muziek wou gaan spelen. En dat hij wilde kunnen drummen als Dave Grohl.

Kurt Cobain is op 5 april 20 jaar dood. Knack Focus vroeg 5 Belgen naar hun Nirvanamoment. Vandaag: Matthias Dillen, drummer van School Is Cool.

“Toen ik 13 of 14 was en nog volop naar foute punkrock à la Blink 182 luisterde, liet iemand mij Nirvana’s live-plaat ‘MTV Unplugged in New York’ horen. Het was op dat moment niet echt mijn ding, maar door een paar nummers werd ik wel getriggerd. Ik wilde meer van Nirvana horen. Dus ben ik overgeschakeld op ‘From The Muddy Banks of Wishkah’, nog een live-plaat. Daarbij kreeg ik écht het gevoel: ik wil muziek gaan spelen.”

En zo geschiedde: Dillen startte samen met een vriend een groepje op. “Hij had een gitaar gekocht, ik mocht de drummer worden. De voorwaarde was wel dat ik de drumlijnen van de Nirvana-songs ‘Aneurysm’ en ‘About a Girl’, die hij voor mij had uitgeschreven, binnen de week kon naspelen (lacht).” Nadien probeerde Dillen zich nog een hele rits andere drumpartijen van Dave Grohl eigen te maken. “In mijn eerste jaren als drummer heb ik zowat heel ‘Nevermind’ van buiten geleerd. Het grappige is: bijna alle beginnende muzikanten die ik ken, coveren Nirvana-nummers. Er lijkt een zekere simpliciteit vanuit te gaan. Maar hoewel die drumlijnen op zich niet zo moeilijk zijn en je ze mits de nodige oefening wel kunt naspelen, kan je ze nooit op de Nirvana-manier laten klinken.”

Wat maakte van Dave Grohl dan zo’n uitzonderlijke drummer? “Qua techniciteit is hij zeker niet de beste drummer ter wereld, maar zijn drumstijl straalt wél een soort oerkracht uit. Hij kan mensen omver blazen.” Pure kracht is ook wat de School Is Cool-drummer op een podium overbrengt. “Ik keek enorm op naar Dave Grohl en de manier waarop hij drumde. Bij hem ging het niet alleen om de drumlijnen, hij sméét zich ook volledig. Dat probeer ik ook te doen, want stilzitten op mijn drumstoeltje kan ik niet. Bij elke slag heb ik het gevoel dat ik iets kapot aan het kloppen ben. Dat heb ik van Grohl overgenomen.”

Volgens Dillen was de huidige Foo Fighters-kopman dus een heel bepalende factor binnen Nirvana. “Kurt Cobain maakte de songs, de structuren, de akkoordenschema’s, en naast Grohl heeft Nirvana nog een paar andere drummers gehad. Maar de songs waarop Grohl niet heeft meegespeeld, kun je er zo uithalen. Zonder Dave Grohl was de chemie van Nirvana er nooit geweest.”

Toen Kurt Cobain overleed, was Matthias Dillen een jaar of zes. Voor hem was Nirvana ‘die groep waarvan de zanger zelfmoord heeft gepleegd’. Maar dat trok hem wel aan. “Een zanger die zo getormenteerd is dat hij zichzelf van kant maakt, dat heeft mij heel lang fel geïntrigeerd. Ik vond dat pure rock-‘n-roll. Maar nu ik ouder begin te worden, kom ik tot het besef: kijk op naar de muziek, niet naar de mythe.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content