Zijn we beter af mét of zonder DJ Khaled? Onze instant expert gidst u naar een mening

© .
Katrin Swartenbroux
Katrin Swartenbroux Chef Lifestyle KnackWeekend.be

DJ Khaled, de man van vele zomerhits, gaat zijn dieet vastleggen voor Weight Watchers. De Amerikaanse producer maakte het afgelopen jaar vrienden én vijanden. Geen idee over wie we het hebbeb? Onze vrouw draaide afgelopen zomer enkele toertjes mee in de meningencarrousel.

DE FEITEN

‘Another one!!’ ‘We the Best Music!!’ ‘DJ Khaled!!’ Misschien zegt zijn naam u niets, maar u hebt hem onvermijdelijk al gehoord – al was het maar omdat de Amerikaanse producer hem steevast over iedere song schreeuwt. Dat is niet irritant. Dat is ‘zijn ding’.

Zijn we beter af mét of zonder DJ Khaled? Onze instant expert gidst u naar een mening
© .

Ook zijn ding: potsierlijke videoclips vol dollarbriefjes en witte paarden; een biografie met levenswijsheden als ‘don’t drive your jetski at night’; poseren voor een albumcover met een leeuwenwelp; doodserieus snapchatten in de lift met het bijschrift ‘people try to bring you down but you gotta go up’ en struikelen over de uitspraak van ‘jewelry’ terwijl hij de gouden kettingen om zijn nek streelt. Als DJ Khaled niet bestond, zou Saturday Night Live hem moeten uitvinden.

Toch is Khaled meer dan een parodie op zichzelf. Hij slaagt er al tien jaar in de ronkendste namen uit de hiphopwereld met hem (en elkaar) te laten samenwerken. Deze zomer niet van de radio weg te denken zijn I’m the One, een tropische schuurschijf met Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper en Lil Wayne, en Wild Thoughts, waarop Rihanna en Bryson Tiller kreunen over Santana’s bekende Maria Maria-gitaarriedel. En dat is maar een kleine greep uit Khaleds indrukwekkende Rolodex.

Onder meer Future, Rick Ross, Nicki Minaj, Alicia Keys, Beyoncé, Jay Z, Drake, Sizzla, Nas en Calvin Harris kregen een byline op de flap van zijn recentste album Grateful, een plaat waarvan DJ Khaled zelf zegt dat iedere track een hit zal worden. Alle 23. En u vreesde dat u het een hele zomer met Despacito zou moeten stellen.

DE MENINGENCARROUSEL

De gangbare mening:

Another one!!

Zijn we beter af mét of zonder DJ Khaled? Onze instant expert gidst u naar een mening
© .

De contraire mening:

Volgens Rolling Stone zijn de songs van DJ Khaled een beetje als wodka-Red Bull. Van eentje raak je in feeststemming, maar na veertien sukkel je in een coma.

De contraire contraire mening:

Hij mag dan luidruchtig en narcistisch zijn, zonder DJ Khaled hadden al die imposante samenwerkingen tussen verschillende rap- en hiphopiconen niet bestaan. ‘Als muziek een sport was, dan was Khaled de manager, de coach en de sterspeler in één’, aldus de site Complex.

De kritische consensus:

Hoewel hij verantwoordelijk is voor heel wat belangrijke hedendaagse schijven is de muziekwereld misschien beter af zonder DJ Khaled. Of althans zonder zijn geschreeuw. Om The Guardian te quoten: ‘Grateful is een fantastisch album, maar we snakken naar de Khaled-vrije versie.’

Wat u ook doet, zeg niet:

Misschien moeten we die gast een talkshow geven?

DE TRIVIA

  • Als u DJ Khaled een ietwat ongeïnspireerd alter ego vindt, weet dan dat zijn eerste stage name Arab Attack was.
  • Khaled heeft de geboorte van zijn zoon Asahd live gestreamd voor zijn socialmediavolgers. Alles. Het hele ding. Live.
  • Asahd, ondertussen bijna negen maanden, staat op Khaleds nieuwste plaat vermeld als executive producer. Als de baby lachte, werd het een hit, fronste hij, dan werd het ‘een track met een diepere betekenis’, en als hij begon te kotsen, dan was dat een ‘blessing’.
  • Op zijn Snapchat deelt @djkhaled305 zijn ‘major keys’ tot succes. In willekeurige volgorde zijn dat onder andere cacaoboter, kokoswater, gewoon water, een gouden wasbak, groene appels, een jetski, Dove-deodorant en een proper gewassen gezicht.
  • DJ Khaled is praktiserend moslim en naar eigen zeggen veel met mindfulness bezig. ‘I meditate. I pray. I’m in the jacuzzi.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content