Jane Birkin overleden

Jane Birkin in december 2022 © Getty

Zangeres en actrice Jane Birkin is overleden, zo melden verschillende Franse media zondag. Birkin is 76 jaar oud geworden.

Volgens de krant Le Parisien werd haar levenloos lichaam zondag aangetroffen in haar woning in de Franse hoofdstad. Volgens zender BFMTV vond Birkins verzorgster het lichaam. Birkin had onlangs optredens afgelast wegens gezondheidsredenen.

Birkin, op 14 december 1946 geboren in Londen, was jarenlang samen met de Franse zanger en acteur Serge Gainsbourg. De twee zongen eind de jaren zestig het bekende duet Je T’aime,…Moi Non Plus.

Birkin startte haar carrière in de Britse cinema. Een eerste rol had ze in 1965 in ‘The Knack …and How to Get It’ en later was ze te zien in onder meer ‘Blowup’ van regisseur Michelangelo Antonioni.

De Franse carrière van de Britse begon in 1968 met een rol in Slogan van Pierre Grimblat. Ze leerde er tegenspeler Serge Gainsbourg kennen. De twee werden een koppel en in 1971 werd hun dochter Charlotte geboren. In 1980 gingen ze uiteen.

Onder impuls van Gainsbourg vatte ze ook een zangcarrière aan, goed voor 14 studioalbums. Maar ze bleef eveneens actief in de filmwereld, zowel in Frankrijk als het buitenland. Ze speelde onder meer in La Piscine van Jacques Deray, met Alain Delon en Romy Schneider al tegenspelers.

Birkin was ook jarenlang goed bevriend met de vorig jaar overleden zanger Arno Hintjens.

Jane Mallory Birkin had naast Charlotte Gainsbourg nog twee andere dochters: Kate Barry, overleden in 2013, en Lou Doillon.

Partner Content