Vzw van schepen mag Koninklijk Circus uitbaten: ‘Net Antwerpen van voor de Visa-affaire’

Koninklijk Circus © BELGA

Een vzw van een Brusselse schepen mag de komende 27 jaar het Koninklijk Circus uitbaten. De beslissing lag in handen van het stadsbestuur, met die schepen erin. De oppositie heeft ernstige vragen bij de toewijzing.

De Morgen meldt maandag dat het Koninklijk Circus vanaf volgend jaar wordt uitgebaat door de vzw Brussels Expo en dat voor 27 jaar. Op zijn minst een opvallende beslissing, want Brussels Expo is de vzw van Philippe Close (PS), Brussels schepen van toerisme en dus lid van het college dat de beslissing nam. Althans, daar wordt van uitgegaan, want over de procedure wordt niets losgelaten. Het enige wat geweten is, is de verklaring van het stadsbestuur dat de vzw het haalde op ‘op basis van de kwalitatieve selectie van de inschrijvers en de formele en materiële analyse van de offertes’.

Jan Van Esbroeck van de Sportpaleis Groep, die samen met de Botanique ook meedong naar de toewijzing, is kritisch: ‘We hebben geïnformeerd naar het beslissingsproces, maar nooit antwoord gekregen. We weten niet wie het dossier beoordeeld heeft of met welke ernst het gebeurd is. Maar dit is blijkbaar de Brusselse cultuur van donnant-donnant. Het doet me denken aan Antwerpen voor het Visa-schandaal: hallucinant.’

‘Als je de oproep las, wist je dat ze het in eigen handen zouden houden’

Bianca Debaets, Brussels gemeenteraadslid (CDu0026amp;V)

Was de Botanique niet naar de Raad van State getrokken, was de procedure er niet eens gekomen. Het stadsbestuur wilde de concessie meteen aan Brussels Expo geven. Dan nog verliep de toewijzing niet eerlijk, zegt Brussels oppositielid Bianca Debaets (CD&V). ‘Als je de oproep las, wist je dat ze het in eigen handen zouden houden.’

De oppositie in de Brusselse gemeenteraad vroeg om meer informatie over de procedure, maar ving ook bot. ‘Vorige maandag heb ik nog een vraag ingediend’, zegt Debaets. ‘Die is onontvankelijk verklaard. Dan verspreiden ze drie dagen later een persbericht.’ Zowel CD&V als oppositiepartner N-VA vinden dat het niet aan een stadsbestuur is om concerten te organiseren.

Ook het parcours van Brussels Expo als concertorganisator baart zorgen. De vzw baat nu al, zonder veel succes, twee concertzalen uit in Brussel: La Madeleine en Paleis 12. In die laatste zaal wilde de vzw honderd events per jaar organiseren. Voor volgend voorjaar wordt er afgeklokt op acht. La Madeleine doet het met vijf events nog slechter. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content