‘Voix des sans-voix’

Bij het ontbijt vertelt de ambassadrice ons over de gebeurtenissen die tijdens de twee volgende concerten centraal zullen staan: de aanslag op Floribert Chebeya, de bekendste verdediger van de mensenrechten in Congo en voorzitter van ‘La Voix des Sans-voix’ (VSV).

Bij het ontbijt vertelt de ambassadrice ons over de gebeurtenissen die tijdens de twee volgende concerten centraal zullen staan: de aanslag op Floribert Chebeya, de bekendste verdediger van de mensenrechten in Congo en voorzitter van ‘La Voix des Sans-voix’ (VSV). Zijn verdwijning is alvast niet onopgemerkt voorbijgegaan in de internationale gemeenschap net als in intellectuele Congolese kringen en de lokale pers, zeker in Goma (zijn geboortestad). Daar, zo heb ik geleerd, zijn de voorbij drie jaar vier onderzoeksjournalisten vermoord… Op de beklaagdenbank: de generaal John Numbi, politiechef en vertrouwensman van president Kabila. Op de avond van zijn dood had Chebeya een afspraak met Numbi in het politiebureau. Die geschiedenis ruikt sterk naar een complot.

Elk gesprek leidt hier naar de politiek en, zelfs al is het tussen de soep en de patatten, de spanningen zijn altijd duidelijk voelbaar. In Lubumbashi ontmoetten we expats die door de lokale spanningen erg zenuwachtig waren. Hetzelfde verhaal in Goma na de problemen aan de vooravond van onze aankomst. Bij elke concert hebben we , naast Zain (de telefoonoperator en dubieuze sponsor van de tournee die elke concertzaal waar we optreden herschildert) ook lokale politieke vertegenwoordigers aan onze zijde, die hun typische monologen/eigen lofzang opdreunen.

We werden allemaal blij verrast door Marie Josée Mbonekube, de burgemeester van Bagira (een populair district van Bukavu waar het concert plaats vindt). Zij gaat verder dan de alledaagse retoriek, schuift frisse ideeën naar voren en verdedigt haar standpunten met een grote zelfzekerheid. Zuid-Kivu is de enige regio in het land waar alle verkozenen vrouwen zijn. Bovendien zijn ze allemaal nog relatief jong, tussen 35 en 45 jaar oud.

Je voelt dat het politieke model aan het veranderen is en vooral ook dat de echte inzet de verkiezingen van 2011 zijn…

Maar over dat onderwerp lopen de meningen uiteen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content