Tomorrowwoordenboek: wat is het ‘Tomorrowlandgevoel’?

Dag 1 © Wouter Van Vaerenbergh

Het is één van de meest gebruikte woorden van de afgelopen maand, en toch weet niemand waar het precies voor staat. Knack Focus ging op zoek naar de ware betekenis van het Tomorrowlandgevoel, en verliet met twee koffers vol lofbetuigingen het festivalterrein.

Makkers staakt uw wild geraas; op de verjaardagseditie van Tomorrowland heeft de laatste DJ de speakers laten kapotblazen, zijn de laatste vuurpijlen afgeschoten en terwijl u dit leest vertrekken de laatste kampeerders uit Dreamville.

Dat het een goede editie is geweest, kon u overal lezen. Eentje zonder al te veel incidenten, met gunstig gezinde weergoden en een hoge dosis Tomorrowlandgevoel. Maar wat ìs dat veelbesproken Tomorrowlandgevoel nu eigenlijk? Knack Focus zorgt voor een uitbreiding van uw lexicon, met definities van de betrokken Tomorrowlandpartijen.

“Het Tomorrowlandgevoel is voor mij grensoverschrijdend, dat gaat verder dan Boom. Het is een enorm gevoel van samenhorigheid, over nationaliteiten en onderlinge verschillen heen. Mensen smeden door de muziek en de sfeer meteen een goede band met elkaar, waardoor iedereen er ook altijd zo gelukkig bijloopt, zelfs na een lange, vermoeiende dag feesten.”

– Debby, persverantwoordelijke

“Ik denk dat dit het enige festival is waar ik de artiesten allemaal bij hun voornaam mag aanspreken. Dat creëert een bijzondere joviale sfeer. Dave Clarke is Dave, Jeff Mills is Jeff en Alesso is .. (lacht), ja, Alesso hé!”

– Kristof, artist driver

“Je merkt dat iedereen als een team voor het slagen van dit festival gaat. Op het terrein is het een wild feest, maar achter de schermen is het één geoliede machine. Iedereen slaat de handen in elkaar om de festivalgangers die unieke sfeer te bieden, daar draait het voor mij om.”

– Kevin, Het Vlaamse Kruis

“Tomorrowland is dat ene festival waar je als DJ geen toeters of bellen nodig hebt. Ik sta hier gewoon in mijn zwart T-shirt, ik heb mijn set voorbereid en voor de rest heb ik niets nodig. Ik vertrouw op Tomorrowland, op de sterkte van het merk en het kwaliteitslabel dat eraan vasthangt. Ik hoef hier geen maskers op te zetten of met zotte producties af te komen, ik kan hier gewoon mezelf zijn, net als iedereen. We zijn hier als one big happy family en dat is toch best wel uniek.”

– Boris, DJ en producer

“Het voelt alsof ik iedereen hier ken. We zijn hier met zo ontzettend veel, maar het lijkt alsof het allemaal mijn broers of zussen zijn, en ik denk dat iedereen hetzelfde voelt. The love generation, dat is het gevoel.”

– Lucia, festivalganger

“Het Tomorrowlandgevoel gaat voor mij om een energie die niet te koop is. Ik heb nog nooit zoiets als dit festival meegemaakt, en de breinen achter deze organisatie zijn het beste voorbeeld van hun eigen leuze. Alles is hier mogelijk, elke wilde fantasie, elke zotte droom … je moet er gewoon voor gaan, dat hebben de mensen achter al deze madness tenslotte ook gedaan. Kijk maar naar al die podia, die lichtgevende polsbandjes, … dat zijn ideeën die waardevol zijn bevonden en waar ze aan gewerkt hebben, in plaats van ze gewoon van tafel te vegen omdat de uitvoering te moeilijk zou zijn. Moeilijk gaat ook, zeg ik dan! Make it work, live the dream.”

– Cher, senior make-up artist M.A.C Cosmetics

“Wat het Tomorrowlandgevoel is kan ik moeilijk omschrijven. Ik heb net twee weekends gewerkt dus mijn gevoel is vooral vermoeidheid (lacht). Maar het moet in ieder geval wel iets goed zijn, want de mensen die hier eten komen halen zijn ontzettend sociaal en vol energie… ik weet niet waar ze het vandaan halen.”

– Glenn, food catering

“De gelijkgezindheid valt enorm op. Mensen zijn hier allemaal voor dezelfde reden, gedreven door de muziek, en hoewel dat op andere festivals misschien ook wel is, merk ik toch dat het er hier veel gemoedelijker aan toegaat. Maar goed ook, want hoe minder opstootjes, hoe minder druk ik het heb in deze temperaturen.”

– Steven, security guard

“Het Tomorrowlandgevoel zegt u? Ah ja, al die flashende lampjes zeker hé. En vuurwerk, veel vuurwerk.”

– Patrick, buurtbewoner / voorbijganger

“Ik denk dat alle medewerkers van Tomorrowland ingepeperd krijgen dat de customer op de eerste plaats komt. Alles wat hier gebeurt staat in teken van het comfort van de festivalganger. Veel muziekevents draaien om de grote namen op de affiche of de VIPs die uitgenodigd zijn, maar hier is het omgekeerd. De Artist Village en backstage zijn minder luxueus dan wat er zich op het terrein afspeelt en dat is fantastisch. Zo zou het moeten zijn; het draait allemaal om de ervaring, de ervaring van de mensen die een toegangskaartje hebben gekocht.”

– Gavin, manager artist agency

“Tomorrowland brengt mensen samen, zelfs buiten het festivalterrein. Het contact dat je nu met de buurtbewoners hebt is fantastisch. Zelfs wanneer we iemand met een klacht over de vloer krijgen, weet ik hem meestal wel te sussen met correcte informatie en een bus Tomorrowlandsaus (Het Tomorrowlandbuurthuis verkoopt flacons mayonaise en cocktailsaus met het Tomorrowlandlogo nvdr). Dat geeft voldoening, en op die manier wordt de buurt en het contact onderling er ook beter van.”

– Ivo, ombudsman

Katrin Swartenbroux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content