Stromae en drie andere Belgen vallen in de prijzen bij de Académie française

© Reuters

De Brusselse topartiest Stromae is in Parijs gelauwerd door de Académie française. Hij ontving de ‘Grand Prix de la Francophonie’ voor de bijdrage van zijn werk aan de Franse taal. Nog drie andere Belgen vielen in de prijzen.

Stromae was tijdens de jaarlijkse zitting van de academie zelf niet aanwezig in Parijs, de drie andere Belgen wel. Met de Grand Prix de la Francophonie zet het instituut Stromae in de bloemetjes voor “het oeuvre van een Franstalig persoon, die in zijn land of op internationaal niveau op betekenisvolle wijze bijgedragen zal hebben aan het behoud en de verduidelijking van de Franse taal”.

Het tweede album van de Brusselaar, Racine carrée”, scheerde internationaal hoge toppen en bracht hem op tournee naar 25 landen.

Kunsthistoricus Pierre-Yves Kairis won de ‘Prix Eugène Carrière’ voor zijn boek (2015) over Bertholet Flémal, een 17e-eeuwse schilder uit Luik, bijgenaamd ‘de Rafaël van de Lage Landen’.

Journalist Philippe Paquet won de Prix d’Académie voor zijn boek “Simon Leys. Navigateur entre les mondes”. Simon Leys (Pierre Ryckmans) was een van de eersten die de gruwel van Mao’s Culturele Revolutie in China aan de kaak stelde. Dichter Werner Lambersy kreeg de ‘Prix Théophile Gauthier’ voor zijn bundel “La Perte du temps”.

Andere bekende winnaar zijn zanger Jean-Jacques Goldman en schrijver Michel Del Castillo. De prijzen bekronen alle vormen van cultuur kunst waarbij het Frans gehanteerd wordt. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content