Slotact: Editors (***) stuurt Werchter zonder stem naar huis

© Koen Keppens

(23u35, Main Stage) De Britten sloten Rock Werchter 2013 af met een bij momenten gewaagde set, maar grepen tijdig terug naar de bekende formule.

PLUS: In 11 jaar tijd is Editors uitgegroeid van de zoveelste overzeese sensatie tot een Coldplay met streetcredibility en dat wilde de band zelf nog eens duidelijk maken. De set werd gekenmerkt door een afwisseling tussen nummers voor de massa en eigenzinnigere, meestal nieuwe nummers.

Tom Smith en de zijnen gooiden er direct de beuk in met ‘Munich’, een ijzersterke, vurige versie van ‘Smokers Outside The Hospital Doors’ en ‘An End Has A Start’. Daarna was het tijd om iets verder in de platenkast te gaan kijken. ‘Bullets’ schudde nieuwe leven in de wei en het einde van ‘In This Light And On This Evening’ bewees dat er op de gelijknamige ‘flop’ wel degelijk een ruwe diamant of twee staat. Zo een schijnend edelmetaal is ‘Eat Raw Meat = Blood Drool’. De link naar de voorgangers Depeche Mode is snel gelegd.

Dat de bonusronde zou draaien rond het duo ‘No Sound But The Wind’ en ‘Papillon’ zag zelfs Stevie Wonder van mijlenver aankomen, maar de nummers blijven toch enorm krachtig. Hoewel allebei complete tegenpolen, bewijzen ze dat Tom Smith weet waar hij mee bezig is. Dat geldt met uitbreiding voor heel de band, die een zeer goed uitgedokterde en gevarieerde set voorschotelden.

MIN: Het is aandachtige Editorsfans en Rock Werchterveteranen waarschijnlijk tijdens de show al opgevallen, maar de set die de groep dit jaar afleverde, had verdacht veel weg van die van vorig jaar. Van de hele playlist van hun optreden in 2012 werden nu slechts vier titels niet gespeeld. Toch spijtig en vrij ongezien voor afsluiter van een festival van dit kaliber.

Bovendien legde de keuze voor variatie niet altijd gouden eieren. ‘Sugar’ en ‘Formaldehyde’ hadden te weinig om het lijf en drukten de sfeer meer naar beneden dan de bedoeling zal zijn geweest. Dan was er nog de Springsteencover ‘Dancing In The Dark’, waarvan ik met blijdschap vermoed dat hij niet lang in mijn geheugen zal zitten. Omdat verlengingen ook tellen, moet er ook inkt vloeien over de absolute afsluiter van Rock Werchter 2013, ‘Honesty’. Op zich geen slecht nummer, maar nogal aan de zware kant en waarom dat het de plaats innam van een ‘Papillon’ of ‘The Racing Rats’ is een raadsel.

Editors sloot Rock Werchter 2013 af met een gevarieerd optreden, waarvan de risico’s soms dubbel terugbetaalden, maar ook af en toe met de centen gingen lopen. Een ding is zeker: de Britten hebben de Belgen met een schorgeschreeuwde stem terug naar huis gestuurd.

HOOGTEPUNTEN: ‘Smokers Outside The Hospital Doors’, ‘An End Has A Start’, ‘Bullets’ en ‘Racing Rats’

QUOTE: “Werchter, do you like dancing in the dark? Do you want to dance with us?” (tijdens de overgang van ‘Dancing in The Dark’ en ‘Papillon’)

SETLIST: Nothing / A Ton Of Love / Bones / Munich / Smokers Outside The Hospital Doors / Sugar / An End Has A Start / Formaldehyde / Two Hearted Spiders / Bullets / The Racing Rats / The Phone Book / In This Light And In This Evening / Eat Raw Meat = Blood Drool / No Sound But The Wind / Dancing In The Dark / Papillon / Honesty

Xavier Vuylsteke de Laps

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content