Schrijf je in voor De Nieuwe Lichting

© National
Milena Maenhaut
Milena Maenhaut Journalist bij Knack Focus

‘Oók als je denkt dat je helemaal geen kans maakt’, drukt Helena Mayorga Paredes, die vorig jaar met haar band Mayorga de wedstrijd won, jonge muzikanten op het hart.

Je kunt je weer inschrijven voor De Nieuwe Lichting, de wedstrijd van Studio Brussel die eerder talent als Tamino en Sylvie Kreusch voortbracht. Uit de inzendingen kiest een jury in januari negen finalisten, drie van hen worden door het publiek uiteindelijk tot De Nieuwe Lichting gekroond. Die laureaten krijgen airplay op Studio Brussel en professionele begeleiding van Vi.be en prijken op de cover van Knack Focus.

Hoe heb je de wedstrijd ervaren?

Helena Mayorga Paredes: Heel overweldigend. We hebben ons zonder veel te verwachten ingeschreven. En plots werden we geselecteerd, reisden we heel Vlaanderen rond voor een helse promoweek en wonnen we uiteindelijk, samen met Isaac Roux en Jack Vamp & The Castle of Creep. Het ging allemaal zo snel dat de band en ik een week nodig hadden voor we het goed en wel beseften. (lacht)

Deze zomer stonden jullie op zo goed als elk festival. Heeft de overwinning deuren geopend?

Mayorga: Absoluut. Ik droom er al heel lang van. ‘Als je ooit op Rock Werchter speelt, dan kom ik kijken’, zei mijn neef toen ik negen was. Wauw, dacht ik toen, Werchter, stel je voor. Deze zomer speelden we niet alleen op Werchter, maar ook op onder meer de Lokerse Feesten, Crammerock, Suikerrock en Boomtown. De gekste show was die op Pukkelpop. Het was bloedheet, ik was op de PA gekropen en raakte er niet meer af, en ik had door de stress zo weinig gegeten dat ik tijdens het laatste nummer zwarte vlekken zag. (lacht) Maar verder wel een heel leuke show.

© National

Binnenkort komt jullie debuut-ep uit, IIUII. Ligt die in de lijn van Girlcrush, het nummer waarmee jullie De Nieuwe Lichting wonnen?

Mayorga: We maken nog steeds gitaarpop, maar de plaat wordt iets donkerder. IIUII is een acroniem voor ‘it is until it isn’t’. De ep gaat over vergankelijkheid. Van vriendschappen. Van liefdes. Van delen van jezelf.

Heb je tips voor jonge bands die overwegen om deel te nemen?

Mayorga: Schrijf je in! Ik wilde me niet inschrijven omdat ik ervan uitging dat we niet geselecteerd zouden worden. Aan iedereen die hetzelfde denkt: inschrijven is gratis.

De Nieuwe Lichting

Inschrijven kan nog tot 18.10 via vi.be. Alle info: stubru.be

Mayorga

Speelt op 07.10 in de Ancienne Belgique, Brussel. Later deze maand komt hun debuut-ep IIUII uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content