Ruzie over introductie Deep Purple in Rock ’n Roll Hall of Fame

© Reuters

De vreugde over de introductie in de Rock ’n Hall of Fame heeft plaats gemaakt voor onderling gekissebis.

Na de euforie bij de fans rond de nakende introductie van de legendarische Britse hardrockband Deep Purple in de Rock ’n Roll Hall of Fame moeten zij nu toekijken op gekissebis en wendingen omtrent de vraag wie daar echt voor in aanmerking komt en wie er tijdens de ceremonie op 8 april in Brooklyn zal spelen.

Midden december raakte bekend dat onder andere Cheap Tick en Deep Purple worden opgenomen in de prestigieuze Rock and Roll Hall of Fame. Maar Deep Purple heeft sinds zijn ontstaan late jaren zestig nogal wat personeelswijzigingen gekend. Bij de wissels was gitarist Ritchie “Smoke on the Water” Blackmore bijna telkens een spilfiguur.

Nadat hij in 1993 voor een tweede keer en met slaande deuren de band had verlaten, heeft Blackmore nooit meer met Deep Purple gespeeld. Hij is voor zijn vroegere maats niet welkom op de introductieceremonie ofschoon voorzitter en CEO Joel Peresman van de Rock ’n Roll Hall of Fame zo’n reünie wel zag zitten, zo meldde het gezaghebbende tijdschrift Rolling Stone.

Ofschoon de gitarist zich volgens een communiqué op Facebook “vereerd” voelde met de introductie, besliste hij, onderwijl zijn fans dankend, daarop zijn kat te sturen.

Compromis

Maar er ontstond een tweede probleem. De introductie slaat niet op huidig gitarist Steve Morse en toetsenist Don Airey, die veertien jaar geleden, nog voor diens dood, co-stichter van Deep Purple, Jon Lord, verving. Het voornemen van Rock ’n Roll Hall of Fame is de band in het verkeerde keelgat geschoten.

Volgens een nieuw door zanger Ian Gillan ondertekend communiqué, het tweede op twee dagen tijd en via Facebook verspreid, is er een een compromis gevonden. Gillan, bassist Roger Glover en drummer Ian Paice zullen de onderscheiding in ontvangst nemen, samen met de eveneens te introduceren zanger David Coverdale en bassist Glenn Hughes (die deel uitmaakten van de derde en vierde bezetting van de band). Waarna enkel de huidige bezetting zal spelen.

“Wij willen beklemtonen dat het het geenszins de bedoeling was iemand te kwetsen met deze beslissing, het is enkel een kwestie van respect ten opzichte van Steve en Don”, zegt de zanger.

Gillan voegt eraan toe vorige week met Coverdale, de spil van de band Whitesnake te hebben gesproken. Die heeft toen gezegd “begrip te tonen voor de manier waarop de zaak is aangepakt”. “Dank u David, u bent een gentleman”, staat in het communiqué.

Geen reünie

In verband met een door velen verhoopte reünie, waartoe ook Jon Lord voor zijn dood in 2012 had opgeroepen, zegt Gillan echter toch dat er “buiten dit evenement geen omstandigheden zijn waarin een ‘reünie’ kan of zal plaatsvinden”. Waarmee voor 8 april de deur op een kier lijkt te staan.

Ook vermeldt het communiqué dat “wij eigenlijk graag” met Blackmore, Hughes “en anderen” zouden willen spelen tijdens “Smoke on the Water” als bisnummer.

Coverdale heeft naar eigen zeggen in 2014 een poging tot reünie ondernomen, kreeg uit het kamp van Blackmore een “njet” en pakte vorig jaar dan maar uit met een Whitesnake-album met remakes van nummers uit zijn periode bij Deep Purple. Blackmore, die de voorbije jaren enkel aantrad met de folkband van zijn echtgenote Candice Night, geeft dit jaar enkele gelegenheidsconcerten met zijn vroegere hardrockband Rainbow.

Hoe het dan zit met de originele Purple-bassist Nick Simper blijft onduidelijk. Gillan zegt in een postscriptum van zijn communiqué dat die zich “kan vinden in de ‘regels’ van de Rock ’n Roll Hall of Fame.

“Laat ons dus allen daar zijn, handen schudden en lachen voor de camera’s, en het doen met waardigheid en respect voor alle bestaande en vroegere leden van een zeer speciale familie”, besluit Gillan. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content