Rock Werchter – Dag 4: Depeche Mode (***) in hitmodus

(21u15, Main Stage) De show van Dave Gahan en co was indrukwekkend wanneer ze in hitmodus schakelden, maar het minder evidente werk deed de aandacht verslappen.

PLUS: Allereerst: het is opmerkelijk dat niet Dave Gahan en co, maar wel Editors – wiens hitsingle ‘Papillon’ duidelijk een Depeche Mode-stempel draagt – Rock Werchter 2013 mochten afsluiten. Nu ja, Depeche Mode is dezer dagen, na een carrière van ruim dertig jaar, dan ook niet meer zó alomtegenwoordig – getuige de tamelijk bescheiden impact van het nieuwe album ‘Delta Machine’. Toch werd er geopend met twee songs uit die plaat: ‘Welcome to my World’ en ‘Angel’.

Verdienstelijk was het wel, maar Depeche Mode begon pas echt op volle toeren te draaien toen even later achtereenvolgens ‘Walking in my Shoes’ en ‘Precious’ ingezet werden. De band zou dat kunstje nog een paar keer overdoen: de vaart er even uithalen, om daarna met een klassieker voor een maximaal effect te zorgen. Want daar teerde het concert toch vooral op: de hits uit de jaren ’80 en ’90. En dat was ook de best mogelijke tactiek. ‘Enjoy The Silence’, ‘Personal Jesus’ en ‘Just Can’t Get Enough’ – alle drie gebracht in een meer uitgerekte versie – gingen recht op hun doel af: de beenspieren van de tienduizenden festivalgangers.
MIN: Misten hun doel wel: de door Martin Gore gezongen songs ‘Higher Love’ en ‘Home’. Niet dat Gore een slechte zanger is, en zijn rol binnen Depeche Mode is ook niet te overzien, aangezien hij quasi alle songs schrijft. Maar als je charismatische Gahan twee maal in de coulissen laat, gaat toch een groot deel van de magie verloren.
De doortocht van Depeche Mode in Werchter was dus een dubbeltje op zijn kant: in hitmodus waren ze indrukwekkend, maar met het minder voor de hand liggende werk deden ze de aandacht van de menigte verslappen.
HOOGTEPUNTEN: ‘A Pain That I’m Used To’, ‘Enjoy the Silence’, ‘Personal Jesus’, ‘Just Can’t Get Enough’

Michael Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content