Rock Werchter – Dag 2: Sam Smith: Supermarktsoul

Sam Smith © Wouter Van Vaerenbergh
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

(15u30, The Barn) De Britse soulsensatie Sam Smith balanceerde in een overvolle Barn tussen pakkend en pathetisch.

PLUS

In 2012 had de nu 22-jarige Britse crooner Sam Smith met ‘Latch’ een flink aandeel in het succes van de electro-act Disclosure, en een jaar later deed hij dat kunstje over met ‘La La La’ voor Naughty Boy.

Sinds een dikke maand – toen zijn debuut ‘In The Lonely Hour’ verscheen – staat Smith helemaal op zijn eigen benen, en dat vergaat hem prima. Geen enkele keer hebben we The Barn op deze editie van Rock Werchter zo vol weten te stromen. En zelden was de publieke respons zo overweldigend dan bij ‘Stay With Me’. Het was dan ook allemaal mooi gezongen, met een stem die verder reikt dan die van Boy George en Antony Hegarty.

MIN

Maar Smith flirt met het soort supermarktsoul dat gemaakt is om kassa’s mee te laten rollen, iets tussen pakkend en pathetisch. De mannelijke Adele, zo lijkt hij zichzelf te willen (laten) profileren.

“I don’t have money on my mind / I do it for love”, beweerde Smith nochtans. Hoe oprecht en overdonderd hij ook overkwam, we zijn niet hélemaal geneigd hem te geloven.

HOOGTEPUNT

‘Latch’, met een groove die het gros van zijn andere solonummers niet bezit.

BESTE QUOTE

Sam Smith kondigde de ballad ‘Lay Me Down’ aan met de woorden: “Dit is het nummer dat mijn leven heeft veranderd”. Dat van ons ziet er, na zijn doortocht in The Barn, nog altijd hetzelfde uit.

SETLIST: Intro / Nirvana / Together / Leave Your Lover / Like I Can / Restart / La La La / Lay Me Down / Money On My Mind / Latch / Stay With Me

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content