Douglas Firs @ STUK Leuven

Douglas Firs in het STUK, Leuven. Een gezellig gevulde zaal, gemoedelijke sfeer, kortom, wat belooft te worden een mooie avond.

Laten we niet teveel focussen op de eerste twee nummers van de set, die wegens gebrekkig geluid spijtig genoeg wat verwaterden. Vanaf het derde nummer begon de knappe meerstemmigheid van de band tot het publiek door te dringen, en naargelang het volume wat omhoog werd getrokken viel op hoe strak het gitaarwerk van frontman Gertjan Van Hellemont wel is.

In Pretty Legs And Things To Do horen we de zanger zachte woorden prevelen tegen een vroegere geliefde: “You know I’m not good with people, but I’m good with you”. Er volgen twee duetten met de Leuvense Renée, waaronder een cover van Smokey Robinsons You Really Got A Hold On Me, waarin de stem van Van Hellemont pas echt tot zijn recht komt.

Er volgt een breuk in de set wanneer de band zich waagt aan een streepje bluesrock dat doet denken aan de Black Box Revelation. In het STUK weerklinkt minutenlang de tirade ‘You’re no good to have around’, totdat het energieke intermezzo wordt ingewisseld met een door tremelo doordrongen ballad waarin vaag Princes Purple Rain weerklinkt.

In Baby Jack wisselt de bassist zijn instrument in voor kille subs, hetgeen een mooie variatie biedt in de set. Na de minimalistische song volgt een ietwat onzekere onderbreking, wanneer Van Hellemont uitlegt dat op z’n vorige releaseconcert alle cd’s zijn uitverkocht, en er op dit releaseconcert dus , welja, geen release te koop zal zijn… De frontman maakt van de pauze snel gebruik om de band voor te stellen, waar hij vlot mee wegkomt. Dan volgt het laatste nummer van de set, een fijne uptempo blues die onsi n het refrein doet herinneren aan Hendrix’ Purple Haze.

Na het applaus volgen nog twee bisnummers. In Winter Sun krijgen we Van Hellemont solo aan het werk te zien, tot wanneer de andere muzikanten hem vergezellen in de samenzang. “Dit nummer is het laatste nummer dat we hebben geschreven voor de plaat, en geeft dus een gezellig, afsluitend gevoel”, aldus de zanger. In de tweede bis, Caroline, een countrytopper, valt nog een laatste keer op hoeveel Van Hellemont geniet van zijn optreden.

Een knappe prestatie van een knappe band. Douglas Firs in het STUK, Leuven: gehoord en goedgekeurd. (RL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content