Radio Soulwax: Music 2.0?

Radio Soulwax, de nieuwe applicatie van Stephen en David Dewaele, is officieel gelanceerd. Biedt het een nieuwe muzikale ervaring?

Vorige week lanceerden de Dewaele-broers hun langverwachte project Radio Soulwax. Het online radiostation zendt een muzikaal en visueel hoogstandje uit dat ook gratis te downloaden is als applicatie voor IOS en Android. De Britse krant The Guardian riep het uit als “two more steps along the road to finding out how tablets and smartphones may change the way we experience music“. Biedt Radio Soulwax muziek 2.0?


Denkt u even mee: een platencollectie van om en bij de 50.000 exemplaren, de skills om daar muzikaal leuke dingen mee te doen én de tijd en het geld om een aantrekkelijke presentatie uit te werken. Et voilà, Radio Soulwax is geboren. Een simplistische voorstelling leunt soms dicht aan bij de werkelijkheid. Werpt u snel even een blik op dit resultaat van tweeënhalf jaar durend hard labeur. Opgelet, voor u het weet bent u een uur kwijt aan zintuiglijke overload.


Dit is Radio Soulwax, een muzikale applicatie zoals u ze nog nooit eerder gezien heeft. Stephen en David Dewaele aka 2manyDJ’s aka Soulwax aka de zonen van Zaki spendeerden er hopen tijd, maar vooral ook hopen geld aan zonder er ooit een cent van terug te zien. Waarom? Voor de liefde! De liefde! De liefde voor muziek! Niet dat er voor zover we weten in de mixes van de Dewaele-broers ook maar één sample van Raymond van het Groenewoud terug te horen is, mais bon we dwalen af.


Popquiz


Echt, de heren zijn zo verzot op muziek en vinyl dat ze er niet beter op vonden de twee te combineren tot een motherfucker van een app. Vierentwintig thematische mixes van een uur, telkens voorzien van creatieve visuals gebaseerd op de platenhoezen. De eerste, Introversy, plakt zo’n vierhonderd intro’s in sneltempo aan elkaar. Tel daar nog de verbazing van de verschillende hoezen bij en je bent zoet voor vele uurtjes popquiz.


Dat is het leuke aan Radio Soulwax, het is een spelletje herkennen en ontdekken. Zelfs de meest doorgewinterde muziekfreak weet in de app iets nieuws te vinden. En voor de beginnende leek biedt het een schat aan informatie. Vierentwintig uur muziek curated by Stephen en David Dewaele, twee heren van wie we gerust mogen zeggen dat ze iets te vertellen hebben over het onderwerp. Ze nemen je bij de hand en leiden je relatief veilig door het muziekmoeras. Helemaal zonder kleerscheuren kom je er niet uit want bij afloop zit je opgescheept met een killer van een nieuwe obsessie.


Toekomstmuziek


Om maar te zeggen dat het ding marcheert, fascineert en slechts heel af en toe een beetje enerveert, want de visuals razen in een dergelijke rotvaart voorbij dat je moet uitkijken voor een zintuiglijke whiplash.


Tot daar wat de app u oplevert, over naar wat de makers eruit halen. Heel weinig als we de broers mogen geloven. Ze geven Radio Soulwax immers gratis weg en verdienen er niets aan. Qua businessmodel doet Radio Soulwax het volgens de sloganpassion meets promo. In eerste instantie brengt het experiment geen geld in het laatje, maar het levert hen wel tonnen wereldwijde promotie op.


In dat opzicht blijf je met hetzelfde probleem zitten waaronder de muziekindustrie de laatste twintig jaar meer en meer lijdt, financiële rendabiliteit nihil. De ware redding van de industrie blijft voorlopig nog even toekomstmuziek.


(TS)


Sinds maandag zijn de eerste zes mixes beschikbaar. Tot oktober komt er elke week een uur bij. De mixes worden ook uitgezonden op digitale zender Acht, met speciale commentaar van de Dewaeles themselves.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content