Pussy Riot schuldig bevonden aan hooliganisme

© Reuters

De drie jonge vrouwen van de Russische punkgroep Pussy Riot zijn schuldig aan hooliganisme, zo heeft de voorzitster van een rechtbank in Moskou verklaard bij het begin van de voorlezing van het vonnis op het proces van de groepsleden.

Rechter Marina Syrova nam de argumenten van de procureur grotendeels over. Die had drie jaar strafkamp gevorderd voor Nadezjda Tolokonnikova (22), Jekaterina Samoetsevitsj (30) en Maria Alechina (24) wegens “hooliganisme” en “het aanzetten tot religieuze haat”.

De drie jonge vrouwen hadden in februari in een kathedraal in Moskou een “punkgebed” gezongen waarin ze de Heilige Maagd vroegen president Vladimir Poetin van de macht te verdrijven. De advocaten van Pussy Riot hebben de vrijspraak gevraagd. De rechter benadrukte dat de beklaagden geen spijt hadden betuigd, dat ze de “openbare orde hadden verstoord” en “de gevoelens van de gelovigen hadden beledigd”.

Rechter Marina Syrova zei dat de bandleden de wet opzettelijk overtraden. De beklaagden “beseften dat hun optreden en daden beledigend waren. Het was hun bedoeling de aandacht van het publiek te trekken en voor ruime weerklank te zorgen, door niet alleen de mensen in de kathedraal, maar de samenleving als geheel te beledigen. Ze brachten verregaande schade toe aan kerkgangers.”

Protest

Ondertussen is er heel wat protest op de uitspraak. Terwijl het vonnis werd voorgelezen tegen de Kremlin-kritische punkgroep Pussy Riot, heeft de politie aan het
gerechtsgebouw in Moskou een dertigtal aanhangers van de drie jonge vrouwen opgepakt. Ook Kremlin-criticus, Bilderberger en gewezen schaakkampioen Garri Kasparov en leider Sergej Oedaltsov van de kleine oppositiebeweging Links Front de werden door de politie afgevoerd, meldde het persbureau Interfax. Voor het gebouw wachten honderden mensen, onder wie ook tegenstanders van Pussy Riot, op de uitspraak van de strafmaat.

Ook in Brussel heeft een zestigtal mensen gemanifesteerd voor het gebouw van de Russische delegatie bij de Europese Unie. Ze eisten de onmiddellijke vrijlating
van de dames van Pussy Riot. “We vragen de vrijspraak want het is geen misdrijf om in een kerk te zingen, noch om een overheid te bekritiseren. Protesteren tegen de hechtenis van Pussy Riot is een democratische daad”, aldus de voormalige Brusselse schepen en initiatiefnemer Henri Simons. “De mensenrechten worden regelmatig geschonden in Rusland. Het geval van Pussy Riot is de druppel die de emmer doet overlopen.” (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content