Pleegde Beyoncé plagiaat met ‘Lemonade’-film?

© gf

Het nieuwe album en de bijbehorende film Lemonade van Beyoncé zijn een internationaal succes, maar is die filmversie wel zo origineel? Niet volgens filmmaker Matthew Fulks, die de zangeres aangeklaagd heeft vanwege opvallende gelijkenissen tussen Lemonade-de-film en zijn eigen kortfilm Palinoia.

Matthew Fulks klaagt niet alleen Beyoncé aan, maar daagt in één adem ook Sony, Columbia en Parkwood Entertainment voor de rechter. Hij stelt dat zowel de zangeres als haar team op de hoogte waren van het bestaan van zijn kortfilm Palinoia toen de opnames van Lemonade van start gingen.

Fulks kreeg in juli 2015 de kans om samen te werken met het electropopduo MS MR, en stuurde een link met daarin zijn kortfilm Palinoia door naar hun platenlabel Columbia. De link kwam uiteindelijk in handen van Bryan Younce, een medewerker van Columbia die met Beyoncé samenwerkte aan haar titelloze album uit 2013 en enkele videoclips. Younce vroeg Fulks om enkele ideeën door te sturen. Vijf maanden nadien begonnen de opnames van Lemonade.

Negen gelijkenissen

The Hollywood Reporter kreeg de aanklacht in handen en stelt dat er negen gelijkenissen te vinden zijn tussen Palinoia en de Lemonade-film. Beyoncé zou onder meer de scène in de parkeergarage, de weergave van de titel en de beelden van de trap hebben overgenomen. Ook de sfeer, setting, thema’s en voice-over zijn volgens Fulks gelijkaardig.

De filmmaker eist een percentage op de verkoop van Lemonade en een schadevergoeding.

(EL)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content