Pearl Jam sluit topdag in stijl af op Rock Werchter

© Koen Keppens

Jack White leek de rit van vrijdag te gaan winnen, maar werd aan de meet alsnog gevloerd door Pearl Jam.

Jack White leek de rit van vrijdag te gaan winnen, maar werd aan de meet alsnog gevloerd door Pearl Jam.

DA GIG: Pearl Jam, vrijdag 22.25u, Main Stage

IN EEN ZIN: Het was een best of Pearl Jam concert, maar Vedder en co speelden de hits zo doorleefd dat het nooit routineus overkwam.

HOOGTEPUNTEN: ‘Do The Evolution’, ‘Even Flow’, ‘Just Breathe’, ‘Jeremy’, ‘Better Man’, ‘Why Go’

DIEPTEPUNTEN: Geen

HET YOUTUBEMOMENT: ‘Rocking In The Free World’ (van Neil Young), waarbij een jongetje het podium op mocht om een tamboerijn te bespelen.

Pearl Jam stond schérp. De fles wijn die Eddy Vedder traditiegetrouw soldaat maakt op het podium deed hem op geen enkel moment slabakken – dat was bij zijn vorige Werchter-passage in 2010 wel anders.

Zijn band begon furieus (‘Do The Evolution’, ‘Got Some’), eindigde verschroeiend (met ‘Alive’ en Neil Youngs ‘Rocking In The Free World’ als sterkste toegiften), en reeg ook daartussenin de hits op bevlogen wijze aan elkaar. We hadden na afloop amper door dat onze favoriet ‘Black’ links gelaten werd, zo voldaan waren we.

Vedder en co namen maar heel zelden gas terug, maar kregen de afgeladen volle wei wel even muisstil met ‘Better Man’ en ‘Just Breathe’. Magistraal.

‘Spin The Black Circle’ was een eerbetoon aan Jack White, ‘omdat hij met zijn label Third Man Records de morsdood gewaande vinylplaat in leven houdt’, dixit Vedder. Bijna dachten we dat White uit de coulissen zou verschijnen om een potje mee te komen rocken, maar Pearl Jam had vrijdag geen extraatjes nodig om te schitteren. De gedroomde afsluiter van een topdag op Rock Werchter.

Michael Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content