Paradise City, het paradijs te Perk: ‘Festivalgangers zijn die fake stuff beu’

© .

Groen, kleinschalig en elektronisch: ziedaar de troeven van Paradise City, een festival genesteld op het bekoorlijke kasteeldomein Ribaucourt in het Vlaams-Brabantse Perk.

Die eigenschappen volstonden voor The Guardian om Paradise City twee jaar geleden – nog vóór de maideneditie had plaatsgevonden – bij de tien beste onbekende festivals van Europa te scharen. Een onverwachte duw qua credibiliteit, aldus medeorganisator Gilles De Decker.

Gilles De Decker: Zulke lijstjes worden enorm veel gedeeld. We hebben toen veel buitenlandse bezoekers gehad. Ook nu nog wordt er internationaal over ons geschreven, in bladen als Mixmag en DJ Mag.

Vroeger toog de mens naar een festival om het zwijn uit te hangen, alles te doen wat moeder verbood. Paradise City zegt: waarom zou je?

De Decker: Een festival moet plezant blijven, hè. Maar daarnaast willen we inderdaad een bijzondere, authentieke festivalervaring brengen. Geen grote shows, wel een intieme sfeer. We denken dat mensen daar vandaag behoefte aan hebben. Al die fake stuff zijn ze een beetje beu.

Onze boodschap? Een duurzame levensstijl leidt tot een betere wereld

Jullie pakten vanaf het begin uit met een ecologisch concept.

De Decker: Absoluut. Al roepen we in deze tijden van wereldpolitieke problemen liever dat we vooral een optimistisch festival zijn. Niet van ‘het zal wel goedkomen’, maar door er zelf iets aan te doen. Onze boodschap? Een duurzame levensstijl leidt tot een betere wereld.

Dus geven jullie het goeie voorbeeld.

De Decker: Inderdaad. Zo zijn we dit jaar bijna volledig vegetarisch. Niet gemakkelijk. Het frietkot in Perk-dorp draait in ons weekend de omzet van een heel jaar. (lacht) Toch willen wij de carnivoor bewijzen dat je zonder vlees ook lekker kunt eten. Het hele festival draait op CO2-neutrale generatoren, we gebruiken gefilterd kraantjeswater, en we leggen ons publiek uit waarom. Maar wat ook belangrijk is, is de lading ‘groen’ cool en hip te maken. Vandaar die elektronische muziek. Die spreekt niet meteen het meest duurzaam denkende publiek aan, dus daar kunnen we nog een grote impact hebben.

Welke artiesten wil je zelf nog voor geen zeewierburger missen?

De Decker: Enerzijds de headliners: Âme en Recondite uit Berlijn, de Catalaan John Talabot en de Fransen N’TO & Joachim Pastor. Maar we willen ook ontdekkingen en diversiteit bieden, van de donkere, melodische techno van Âme en Recondite, over de ouderwetse Chicago house van Jeremy Underground tot de spirituele beats van Acid Pauli, een echte hippie die je meeneemt op een reis.

Tot slot: in welke nieuwigheid mag de trouwe bezoeker zich verkneukelen?

De Decker: De butlerservice die vorig jaar bij het vipticket hoorde, is nu voor iedereen toegankelijk. Je downloadt een app waarmee je drank of eten bestelt, en dan komt een garçon het gevraagde brengen waar je zit of staat te dansen, in ruil voor een service fee. Maar je kunt ook gewoon zelf naar de bar gaan, het is jouw keuze. Kijk, dat is het voordeel van een klein festival: je kunt dingen uitproberen.

Paradise City

Van vrijdag 23 tot zondag 25/6 – paradisecity.be

Knack! Worst!

Check ook de MOAB-burger, aan de Knack-foodtruck op Paradise City.

Partner Content