Onuitgegeven tekst van Bob Dylan wordt geveild

© gf

Een onuitgegeven tekst van muzieklegende Bob Dylan wordt op 26 juni 2013 verkocht bij veilinghuis Christie’s. Dat schrijft het Amerikaanse muziekmagazine Rolling Stone.

‘Go Away You Bomb’ heet de onuitgegeven song die Dylan in 1963 neerpende. Op vraag van Izzy Young, de voormalige eigenaar van het Greenwich Village Folklore Center in New York, schreef Dylan het nummer als aanklacht tegen nucleaire wapens. De bard stond in het begin van de jaren zestig dan ook bekend als de protestkoning van de folk.

“Ik vroeg iedereen die ik kende een nummer te schrijven over nucleaire oorlogsvoering. Bob Dylan bracht me zijn tekst de volgende dag”, aldus Young in Rolling Stone. Zijn Folklore Center was een ontmoetingsplaats voor artiesten waar ze zeldzame boeken en platen konden verkrijgen. Ook Dylan kwam er in zijn beginjaren over de vloer.

Young organiseerde Dylans eerste grote concert in de New Yorkse Carnegie Chapter Hall in november 1961. De folklegende speelde voordien al kleinere shows in muziekcafé’s als The Gaslight en Gerde’s Folk City, maar Young bezorgde hem zijn eerste zaalshow. Sinds dat moment ging het de jonge singer-songwriter voor de wind.


De onuitgegeven tekst is met een typemachine gemaakt en bevat handgeschreven correcties. In de lyrics ventileert Dylan zijn woede tegenover de toenmalige maatschappij. Young woont momenteel in Stockholm waar hij opnieuw een Folklore Center uitbaat. Hij kampt met financiële problemen en besloot daarom zijn Dylantekst te verkopen. Veilinghuis Christie’s verwacht de tekst voor meer dan 30.000 euro kwijt te geraken.


Bekijk de lyrics op de website van Rolling Stone (CB).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content