Nieuwe docureeks zoekt naar geheime geschiedenis van Japanse videogamemuziek

© nvt

De generiek van klassiekers als Super Mario en Tetro kent ongetwijfeld iedereen. Maar wat ligt er aan de basis van deze composities?

De Japanse videogamemuziek vormt het onderwerp van een nieuwe documentairereeks binnen de Red Bull Music Academy. In zes afleveringen gaat men op zoek naar de pioniers achter de Japanse videogamemuziek, inclusief exclusieve interview met Hirokazy Tanaka en Nobuo Uematsu. Maar ook hedendaagse artiesten, zoals Flying Lotus, Dizzee Rascal en Fatima Al Qadiri komen aan het woord.

Over een periode van meer dan dertig jaar hebben Japanse videogames een aantal van de meest herkenbare melodieën uit de hedendaagse popcultuur voortgebracht. Iedereen kent de tunes van gameclassics als Super Mario en Tetris, maar de makers van deze tijdloze composities bleven altijd op de achtergrond. Red Bull Music Academy brengt daar nu verandering in met de zesdelige webdocumentaire Diggin’ in the Carts.

De reeks laat haar licht schijnen over de componisten achter de bekendste game-soundtracks, gaande van het 8-bit tijdperk tot nu, om hen eindelijk de aandacht te geven die ze verdienen. “We willen duidelijk maken dat deze Japanse mannen en vrouwen een onmeetbare invloed gehad hebben, niet alleen op onze cultuur maar ook op enkele van de grootste namen in de modern muziekgeschiedenis”, aldus Nick Dwyer, de maker van de reeks.

De eerste aflevering van Diggin’ In the Carts gaat op donderdag 4 september om 17:00 in première op www.redbullmusicacademy.com. De reeks gaat de Red Bull Music Academy 2014 vooraf die dit jaar plaatsvindt in Tokyo. Van 12 oktober tot 14 november zal het rond-de-wereld-reizende muzikale labo en festival vijf weken lang gastheer zijn van workshops, lezingen, concerten, club nights en allerhande muzikale extravanganza doorheen de Japanse hoofdstad.

(LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content