Mixtape Review n°23: Dolphins into the Future

Het Belgische Dolphins Into The Future mixt futuristische pop en funky ballads uit de jaren tachtig.

Zelfs in het land der eenogen is iedereen blind voor Dolphins Into The Future. We zenden onze missionaris, gedoopt Lieven R.J. Martens, zo vaak het land uit dat te weinig gouwlingen deze creatieve duizendpoot omarmden. Welnu, schraap het overbodige oorsmeer uit je schelp en maak plaats voor dit Belgische talent.

De Antwerpse eenzaat zoekt zijn heil niet bij The Beatles, Bowie of Nirvana, maar verkondigt openlijk zijn liefde voor natuurgeluiden. Het lijkt gemakkelijk om Martens te bestempelen als componist van een zoveelste National Geographic documentaire. Maar deze man is een van de weinigen die de verklamde popstructuren durft uitdagen. Sierlijk trekt hij strofes en refreinen open met verbazingwekkende klanken. In zijn dubbele mixtape voor de Niew-Zeelands/Australische muziekblog Rose Quartz exposeert Dolphins Into The Future de rode draad tussen zijn mijmerende ambientmuziek en radiovriendelijke syntballads.

Het gros van de songs hoorde je ongetwijfeld al in Radio 2’s Topcollectie, in de wachtkamer van de tandarts of bij je favoriete bomma. Een handvol stakkers uit de jaren tachtig, de verjaarde John Paul Young of Ric Ocasek op kop, zorgen voor een tikkeltje softe erotiek op kant A van deze mixtape. Geen asperges, maar zacht saxofoongetoeter fungeerde toen gewoon nog als afrodisiacum. En geloof ons, hier krijg je de schwung te pakken. Bij momenten denk je aan de futuristische wind die ook rond de weirdo platen van Ariel Pink, de koning van de lo-fi psychedelica hangt. Op kant B duikt Dolphins Into The Future de wilde oceaan van repetitieve loops en spirituele klanken in. Noem het gerust bovenaardse muziek. Martens laat je nieuwe geluiden aftasten die inspirerend op je gemoedstoestand werken. Dolphins Into The Future is de nieuwe religie, maar dan zonder negatieve bijwerkingen.

TRACKLIST: A SIDE 1. Riuichi Sakamoto & Robin Scott “The Left Bank”
2. John Paul Young “Soldier of Fortune”
3. Michael Sembello “Automatic Man”
4. Thomas Dolby “Radio Silence”
5. Ric Ocasek “I Can’t Wait”
6. China Crisis “Bigger the Punch I’m Feeling”
7. Purple Schulz “Gib Mir”
8. Jessie Allen Cooper “Soft Wave”
9. Indra Lesmana “Stephanie”
10. Shayla “Waterdance”

B SIDE 1. Sanford Ponder “Alanna”
2. Peter Davison “Soft Light”
3. Don Robertson “Jardin Enchante”
4. Malcolm Cecil “Crystal Lullabye”
5. Joakín Bello “Dew”
6. Joakín Bello “Fugato”
7. Serge Blenner “Palabres D’a (Love Talk)”
8. David Arkenstone with Andrew White “The Island Road”
9. Rondo’ Veneziano “La Serenissima”
10. Real Life “Send Me An Angel (Extended Mix)”
11. Microdisney “Singer’s Hampstead Home”
12. Steve Vai “Little Green Men”

Beluister de mixtape via deze link.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content