MIA’s 2018: Oscar and the Wolf maakt favorietenrol waar, Blanche schrijft Hit van het Jaar

© VRT - Jokko

Met drie MIA’s scoorde Oscar and the Wolf het beste in de Vlaamse muziekprijzenkermis. Blanche maakte de hit van het jaar met City Lights. In het algemeen deden de vrouwen het trouwens nooit beter dan dit jaar, met vijf van de zeventien prijzen.

Vooraf was Oscar and the Wolf de grote favoriet voor de MIA’s met zes nominaties en maakte die rol ook waar met drie beeldjes. Daarmee brengt frontman Max Colombie het aantal MIA’s dat hij al verzamelde op acht. Enkel Milow en Stromae deden het ooit beter.

MIA's 2018: Oscar and the Wolf maakt favorietenrol waar, Blanche schrijft Hit van het Jaar
© Jokko VRT

Coely had vooraf vier nominaties verzameld en rijfde daarmee twee MIA’s binnen, waaronder die in de nieuwe categorie Urban. Haar tweede MIA, die voor solo vrouw, droeg ze op aan alle vrouwen met de mededeling dat er ‘fucking te weinig vrouwen in de media’ zijn.

Bazart verzamelde in een jaar waarin de band geen nieuw werk uitbracht ‘maar’ drie nominaties, maar verzilverde er wel twee. Qua efficiëntie moest de groep toch nog de duimen leggen voor Blanche: zij pakte de twee prijzen waarvoor ze genomineerd werd, die voor doorbak en die voor hit van het jaar (City Lights).

Raymond

Soulwax werd dan weer vijf keer genomineerd, maar pakte maar één MIA, die voor Beste Album. Stuff puurde, ook uit vijf nominaties, twee beeldjes, die voor artwork en die voor muzikant, drummer Lander Gyselinck. Gyselinck won de prijs trouwens voor de derde keer.

Hij is trouwens niet de enige die zichzelf opvolgde op de MIA’s dit jaar op de erelijst. Bazart werd voor het tweede jaar op rij de beste Nederlandstalige act en Niels Destadsbader gaf de fakkel door aan zichzelf in de categorie populair.

Voor de MIA-uitreiking geraakte ook al bekend dat Raymond Van het Groenewoud en de Ancienne Belgique een lifetime achievement award zouden krijgen.

Alle prijzen op een rijtje

PUBLIEK

Hit van het jaar:City Lights (Blanche)

Solo man: Oscar and the Wolf

Solo vrouw: Coely

Groep: Bazart

Pop: Oscar and the Wolf

Alternative: Warhaus

Dance: Lost Frequencies

Doorbraak: Blanche

Vlaams populair: Niels Destadsbader

Nederlandstalig: Bazart

Urban: Coely

SECTOR

Album: From Deewee (Soulwax)

Artwork:Old Dreams, New Planets (Stuff)

Auteur-componist: Melanie De Biasio

Live act: Oscar and the Wolf

Muzikant: Lander Gyselinck (Stuff)

Videoclip:I’m Not Who You Think You Are (Millionaire, regisseur: Jonas Govaerts)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content