Leonard Cohen: ‘Ik heb een beetje overdreven’

Leonard Cohen © Belga
Stijn Tormans

Leonard Cohen leeft nog. Hij maakte een prachtige plaat, kwam die voorstellen in LA en feliciteerde en passant ook de nieuwe Nobelprijswinnaar.

In een groot stuk in de New Yorker zei de zanger deze week: ‘I am ready to die. I hope it’s not too uncomfortable. That’s about it for me‘. Het magazine tweette het citaat en de zinnen gingen de wereld rond. Tot verbazing en jolijt van Cohen zelf. ‘Misschien heb ik wat overdreven voor het dramatisch effect’, grijnsde hij in Los Angeles.

Hij is nog niet dood. Al heeft hij zware jaren achter de rug door rugproblemen. Het belette hem niet om een prachtige plaat te maken: ‘You Want It Darker’. Negen nummers, geproducet door zijn zoon Adam. En als het nog kan, wil hij er misschien een ‘spoken word’ of ‘iets symfonisch’ aan toevoegen. ‘Maar we zullen zien.’ Weer op tour gaan, daar is geen sprake meer van. Die tijd lijkt voorgoed voorbij.

Cohen was overigens bijzonder blij dat Bob Dylan de Nobelprijs gewonnen had. It’s like pinning a medal on Mount Everest for being the highest mountain’, zei hij.

Over Cohen en Dylan doet een bekend verhaal de ronde. Toen ze elkaar tegenkwamen in Parijs, vroeg Dylan aan Cohen hoe lang hij gewerkt had aan ‘Hallelujah’. ‘Twee jaar’, antwoordde Cohen. ‘Ik vind jouw ‘I and I’ ook een meesterwerk. Hoe lang heb jij daaraan geschreven? ‘Een kwartier’, repliceerde Dylan droog.

Lees volgende week in Knack het volledige verslag over de voorstelling van de nieuwe plaat van Leonard Cohen in LA.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content