Kate Bush ontvangt eretitel van the Queen

‘Wuthering Heights’-zangeres Kate Bush doet al enkele jaren haar best om publieke verschijningen te vermijden, maar een uitnodiging aan Windsor Castle accepteerde ze zonder tegenpruttelen. De Britse mocht er een ‘Commander of the Most Excellent Order of the British Empire’, ofte een CBE, in ontvangst nemen.

Dat Kate Bush een Britse nationale trots is, daar waren de meesten het wel al mee eens. Maar nu staat het ook officieel zo in de geschiedenisboeken. De 54-jarige singer-songwriter mocht namelijk een CBE gaan ophalen in een van ’s werelds bekendste kastelen. Toch moet u haar nog niet ‘Dame Katherine Bush’ noemen: zo’n koninklijk lintje staat namelijk niet gelijk aan het ridderschap.

Schoolmeisje met platencontract

Bush was één van de eerste vrouwen die haar imago in eigen handen nam. Ze vormt tot op de dag van vandaag nog steeds een grote inspiratie voor een resem aan artiesten, van trip-hop zanger Tricky tot de ruige mannen van Muse. De popzangeres, afkomstig uit Abingdon, Oxfordshire, werd opgemerkt door Pink Floyd’s David Gilmour toen ze nog dagelijks met een boekentas in de hand naar school trok. Enige tijd later, op 16-jarige leeftijd, ruilde ze die boekentas in voor een platencontract met muzieklabel EMI.

Haar debuutsingle ‘Wuthering Heights’ domineerde de UK Charts in 1978. Een jaar later mocht ze de wereld rondtrekken, wat meteen haar eerste en enige tour betekende. Baanbrekend album ‘The Hounds Of Love” uit 1985 wordt vaak gezien als haar muzikale hoogtepunt, met daarop hitsingle ‘Running Up That Hill’. De jaren daarop bracht ze slechts sporadisch nieuw materiaal uit. Zo was ‘Aerial’ uit 2005 haar eerste langspeler sinds twaalf jaar.

Buitenbeentje

Na deze roemperiode groeide de innovatieve zangeres uit tot een kluizenares die zelden interviews geeft of openbare verschijningen maakt. Zo weigerde ze ook nu weer te poseren met haar award. In een van de weinige interviews die ze ooit gaf, zei ze dat “het frustrerend is dat mensen haar zien als een buitenbeentje”, terwijl ze enkel haar privacy wil beschermen.

Een bondige reactie op haar CBE wou ze nu nog net wel geven. “Ik voel me extreem vereerd en wil deze onderscheiding graag delen met mijn familie, vrienden, collega-muzikanten en iedereen die mij geholpen heeft de voorbije jaren. Nu heb ik eindelijk iets speciaals om bovenop mijn kerstboom te plaatsen,” grapte de zangeres. (JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content