Jazz vormt rode draad Leuvense Kulturama

© Stefan Tavernier

Dansen met dromen, graffiti spuiten met je gsm en heel veel jazz op Kulturama in Leuven.

Dansen met dromen, graffiti met je gsm en heel veel jazz. Het zijn enkele voorbeelden van de gevulde Kulturama-affiche.
Voor de negende editie van Kulturama spant de stad Leuven weer samen met de zijn cultuurhuizen. Tussen de 163 activiteiten staat er één dansvoorstelling op het programma. De première van ‘Sueños’ is het choreografisch debuut van Sandra Delgadillo Porcel (1982).

Samen met zeven dansers van verschillende origine liet ze zich inspireren door dromen die ze elk ervaren. Porcel studeerde in 2004 af aan het Hoger Instituut voor Dans in Lier en danste reeds bij Wim Vandekeybus, Ann Van den Broek en Sidi Larbi Cherkaoui.

Mobispray
Jürgen Scheible (Duitsland) is een digitale graffiti-artiest die zijn gsm als spuitbus gebruikt. De kunstvorm heet ‘mobispray’. Op vrijdag 18 februari zet hij de Universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein in de digitale verf. Een dag later ook het Openbaar Entrepot aan de Vaartkom.

Met een gsm, waarin een slimme software zit, maakt Scheible een schilderbeweging. De impuls wordt naar een projector gestuurd die de graffiti toont op het oppervlak. Scheible liet zijn mobispray al los op het Guggenheim museum in New York en op Tate Modern en de Big Ben in Londen. Nu komt hij voor de eerste keer naar België.

Holiday in bloemetjes
De rode draad van de vierdaagse is ‘Kulturama Jazz’. 30CC lanceert met het concept een nieuw luik in zijn concertwerking. Vanaf 2011-2012 krijgt jazz en groter aandeel in het programma van het cultuurcentrum. Het Franse Orchestre National de Jazz komt voor de eerste keer naar België om zangeres Billie Holiday in de bloemetjes te zetten.

Cinema Zed pakt uit met een groot Jazz Filmfestival en in ‘Jazz ‘N Brunch’ serveren de Nederlandse auteurs Peter Buwalda en Stine Jensen een portie jazzliteratuur. De stad organiseert ook een jazzarrangement voor wie wil blijven slapen.

Boeken gezocht
Patricia Ceysens, Vlaams parlementslid voor Open Vld en gemeenteraadslid in Leuven, wil van het cultuurfestival gebruik maken om de aandacht vestigen op boeken die nog steeds niet zijn teruggegeven aan de bib. Tussen 1980 en 2010 zijn er 23.245 boeken zoek geraakt.

Ceysens wil uitleners ‘culturele amnestie’ verlenen: alle boetes kwijtschelden, om hen zo sneller naar de bib te lokken. Hiermee reageert ze op een radio-oproep van burgemeester Tobback waarin hij iedereen aanmaant zijn niet teruggebrachte boeken in te leveren. “Ik denk dat we met een positief verhaal meer mensen naar de stedelijke bibliotheek gaan brengen dan met het dreigende spotje van Tobback”, aldus Ceysens.

Karine Claassen

Kulturama, van donderdag 17 tot zondag 20 februari in Leuven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content