Interview: Ego Troopers

Achter die nagelnieuwe groep Ego Troopers schuilt een duo tieners uit Antwerpen. Een gesprek met Mozes en Olliver!

Mozes, Oliver, vertel: hoe hebben jullie elkaar leren kennen? Oliver: Via Facebook, eigenlijk. Het viel me, via de vriendenpagina’s die we deelden, op dat we allebei gelijkaardige muziek postten. Er volgde als vanzelfsprekend een vriendschapsverzoek, waarna we geregeld zaten te chatten met elkaar. Toen ik mijn ‘Sweet 16 Party’ gaf, heb ik hem uitgenodigd om plaatsjes te draaien – ik wou niet de hele avond zelf achter de draaitafel staan. Met hem erbij was het een beetje mijn geheel eigen Soulwaxmas (lacht). Daarna zijn we een eerste keer samen gekomen om wat muziek in elkaar te steken. Het klikte niet alleen, het bleek ook nog te werken.

Mozes: We maken er tegenwoordig een punt van om minstens een keer per week samen te zitten. We zitten op dezelfde school, dat maakt het makkelijker om af te spreken.

Waar werken jullie? Oliver: Ik heb een dj-installatie thuis op zolder staan. We repeteren op vaste uren, anders flippen de buren.

Wist jij dat Stephen Dewaele de peter is van Mozes? Oliver: Ab-so-luut niet. Toen we ons eerste nummer af hadden, zei hij: ‘Dat moet ik eens aan mijn peter laten horen’. Pas toen ik hem vroeg wie dat dan wel was, vertelde hij het me. Ik was stomverbaasd. En tegelijk aangenaam verrast (lacht).

En zo staan jullie nu op Soulwaxmas? Mozes: Stephen had me gevraagd wat muziek door te spelen. Dat heb ik dan maar gedaan. Na een eerste beluistering, mailde hij terug: ‘Heb je ooit al live gespeeld? Hou alvast 27/11 en 11/12 vrij voor Soulwaxmas!’ Ik dacht dat het een flauwe grap was.

Maar dat was het niet. Op Studio Brussel presenteerde hij jullie voor het eerst aan een groot publiek. Veel reactie gehad? Mozes: We hebben toch wel wat commentaar gekregen op onze Facebookpagina, ja. En wel van DJ’s die naar het programma hadden geluisterd.

Van welke commentaar trillen jullie nu, veertien dagen later, nog na? Oliver: Die van Vermin Twins.

Mozes: Ze hadden een hartje gepost. Supercool, want we zijn megagrote fans!

Hoeveel nummers hebben jullie ondertussen al bij elkaar gespeeld? Mozes: Laat ons zeggen dat we één song volledig af hebben, en vier half. Te lang aan één track werken, gaat gauw vervelen.

Oliver: (jennend) Dat is het leeftijdsverschil, hè! Een nachtje doordoen, zit er nog niet in bij Mozes…

Wat zijn momenteel de meest gespeelde nummers op jullie iPod? Mozes: In omgekeerde volgorde: Hendrix’ All Along The Watchtower; Krack van Soulwax en de nieuwe van Daftpunk, uit de soundtrack die ze voor Tron hebben gemaakt. Die kun je al op YouTube vinden.

Oliver: Bij mij is dat Phantom pt 2 van Soulwax, om het even wat van Kraftwerk en Since I’ve Been Loving You van Led Zeppelin.

Geen evidente keuzes voor, excusez le mot, pubers, toch? Oliver: Ik ben mijn Samson-fase zeer snel ontgroeid (lacht). Ik speel sinds mijn zesde drums. Dan kom je als vanzelf snel uit bij John Bonham. Van mijn achtste tot mijn twaalfde heb ik niks anders geluisterd dan Led Zeppelin. Echt niks anders! Daarna heb ik een Kraftwerk-periode gekend.

Van Led Zep naar electro: is dat een evidente stap? Oliver: Waarom niet? Ik dj ook al sinds mijn twaalfde. En ik heb een passie voor analoge synths, zoals veel technomuzikanten. Denk maar aan Paul Chambers.

Mozes: Of Boize Noize. Om Soulwax niet te noemen…

Mag ik daaruit afleiden dat jij ook een muzikale achtergrond hebt, Oliver? Oliver: Mijn ouders zijn wel muziekliefhebbers, maar ze zijn alleszins niet professioneel in de muziek bezig. Mijn ma is een discofreak, mijn pa een hardcorefan. Ze hebben elkaar leren kennen in een bibliotheek toen ze achttien waren. Nu dertig jaar later zijn ze nog altijd samen. (lachend) Ik heb de saaiste ouders ooit.

Van waar komt jullie naam eigenlijk? Olliver: Die Troopers hebben we bij ABBA gejat (van Super Troopers, nvdr.), maar van waar die prefix ‘Ego’ komt, weet ik niet meer maar het klinkt wel goed.

Zolang jullie er zelf maar geen kweken, komt alles goed! Wat verwachten jullie zelf van Soulwaxmas? Olliver: Het is onze eerste liveshow, dus, tja, … We willen ons gewoon amuseren. En tegelijk het aanwezige publiek een fijn moment bezorgen.

Mozes: Dat klinkt alsof we Regi zijn.. Niet dus!

Karel Degraeve

Ego Troopers spelen op 27/11 op Soulwaxmas in Eindhoven, en op 11/12 in Hasselt. Muziek vind je op Soundcloud, en op hun facebookpagina. Ch-ch-check ‘m out!

Link Soundcloud

Link Facebook

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content