Groezrock trapt festivalseizoen opnieuw af na sabbatjaar

© Belga

In Meerhout is vrijdag het tweedaagse punk- en hardcorefestival Groezrock van start gegaan, traditioneel de eerste afspraak van het zomerfestivalseizoen. Groezrock is terug na een sabbatjaar in 2018. De openingsdag met onder meer Jawbreaker, Coheed and Cambria en van Belgische zijde Brutus en Amenra lokte zowat 6.000 bezoekers.

De comeback van Groezrock is er een met een wat aangepaste programmatie. Er staan nog grote namen op de affiche, maar daarnaast is er bewust gekozen om meer ruimte – letterlijk, met vijf in plaats van drie podia – te geven aan jong talent en acts die tot nu toe wat onder de mainstream radar bleven of nog niet (vaak) in België stonden.

Ook de headliner van vrijdag, Jawbreaker, past in dat concept. De Amerikaanse band balanceert ergens op de koord tussen punk en emo en was op dat vlak een van de invloedrijkste acts van de nineties. Al even snel verdwenen ze weer, om pas twee jaar geleden opnieuw op te duiken en nu voor het eerst in 25 jaar door Europa te touren, niet toevallig met Groezrock als eerste afspraak. ‘Als organisator hang je vaak af van de tourschema’s van bands om je affiche op te stellen’, zegt programmator Hans Maes. ‘Maar Jawbreaker heeft zijn tourschema op óns afgestemd.’

Voor Jawbreaker mocht progrockband Coheed and Cambria het publiek aan het hoofdpodium trakteren op wat harder werk, al valt dat in combinatie met de falsettostem van zanger Claudio Sanchez wel mee. Elders waren de populaire Belgische acts Brutus – met nieuwe plaat ‘Nest’ onder de arm – en Amenra de verpersoonlijking van het feit dat metal steeds meer een plek verovert op de Groezrock-affiche.

Zaterdag is het onder meer nog uitkijken naar punkrockgrootheden Dropkick Murphys en Millencolin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content