Goma panorama

Na de mobiele studio, het mobiele geluidsmateriaal… Donderdag vertrek uit Kinshasa met meer dan 850 kg materiaal dat zo drie keer meer weegt dan wat José (de otganisator van de tour) voorspelde.

Na de mobiele studio, het mobiele geluidsmateriaal… Donderdag vertrek uit Kinshasa met meer dan 850 kg materiaal dat zo drie keer meer weegt dan wat José (de otganisator van de tour) voorspelde.

De basdrum is enkel bedekt met een stuk karton, het keyboard zit niet in zijn flight case omdat ‘de agenten en de bagageknechten hem goed kunnen zien en hem met voorzichtigheid behandelen’. We beslissen om de gitaren en bassen als handbagage mee te nemen.

We zijn de laatsten die inchecken na enige stress omdat we nog niet betaalden voor het overtollige gewicht. We ondergaan, ondanks een poging tot omkoping, een identiteitscontrole in een bureau dat verlicht wordt met een zaklamp en een gsm. Ze tonen bijzondere aandacht voor mijn dossier omwille van mijn naam! En ze proberen de twee Fransmannen in de ploeg duidelijk te maken dat ze in hun buidel moeten tasten. Iets dat ze niet doen, maar gelukkig is Dizzy erbij. Hij geeft alle controleposten waar ze ons tegenhouden twee biljetten van 500 die hij vooraf klaar had zitten en die hij in een handomdraai discreet weet te overhandigen. De luchthaven zorgt voor een hoop jobs op de parallelle markt. Op alle niveaus: zowel militairen, dokters, kaartjesknippers, verkopers als bagagekruiers pikken een graantje mee..

Richting Goma, met een tussenlanding in Kisangani. We vliegen over het meer en we zijn even hard gefascineerd door het woud als dat we flippen op elke luchtzak of de waarschuwing die de kapitein geeft telkens er een turbulentiezone aankomt. Philippe heeft van onze ploeg het meest te kampen met vliegangst. Ik had het ongelukkige idee om over de vlucht van Hewa Bora te beginnen, die zo’n twee jaar geleden crashte tijdens de landing in Goma… Van de weeromstuit voelden we ons allemaal wat minder zeker…

Bij de landing in Goma scheren we letterlijk over de stad die omringd is door het Kivumeer. De grens met Rwanda ligt hier maar enkele honderden meter vandaan. De vulkaantoppen verstoppen zich achter de nevel. Overal in de stad liggen vulkanische rotsen die er voor zorgen dat de wegen hier behoren tot de slechtste die we in heel het land zagen. Ze worden ‘les kryptonites’ genoemd, refererend aan de stenen van Superman. Goma is gebouwd op vulkanisch as en hier zeggen de mensen dat er lava door hun aderen stroomt. Het grootste contingent van MONUC-soldaten in Congo bewaakt de weg naar de luchthaven, maar de stad ligt er vredig bij en wordt heropgebouwd.

We ontmoeten de lokale band met wie we het podium delen. Hun naam: Trilogy. We persen ons in een VW-bus waarvan de chauffeur ‘Je t’aime’ heet, maar zich laat aanspreken als Jack Bauer (held uit de tv-serie 24). Ook zijn auto is helemaal ingericht als een eerbetoon aan Jack.

De zon gaat op in het oosten…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content