Glastonbury Festival lanceert ‘Women Only’ clubhuis

© GF

Tijdens het iconische Britse muziekfestival krijgen vrouwen hun eigen ‘revolutionaire clubhuis’. The Sisterhood, zoals de uitvalbasis zal heten, zal zich in het vernieuwde Shangri-La-kwartier bevinden.

Iedereen die zichzelf als vrouw identificeert is welkom in The Sisterhood. Zowel de artiesten, het (veiligheids)personeel als de bezoekers moeten vrouwelijk zijn, of zich als vrouw identificeren, om toegelaten te worden tot dit deel van het festival.

De organisatoren zorgden voor dj’s, live optredens en workshops rond diversiteit. De bedoeling van het clubhuis is dat vrouwen er verhalen kunnen delen, netwerken, plezier kunnen beleven en elkaar kunnen steunen. De organisatie is ervan overtuigd dat een geheime, veilige plaats voor vrouwen op het festival nuttig is. ‘Women Only plaatsen zijn nodig in een wereld die nog steeds overwegend door mannen wordt geleid en die ontworpen is om voornamelijk mannen te bevoordelen.

Seksisme

‘Onderdrukking van de vrouw manifesteert zich nog steeds wereldwijd, in verschillende culturele contexten’, klinkt het. Ook in Groot-Brittannië, waar het festival plaatsvindt, stellen de organisatoren dat er discriminatie is ten opzichte van de vrouw. Ze halen de loonskloof, het terugschroeven van organisaties die werken rond huiselijk geweld en de onstabiele rechten van prostituees aan als lokale voorbeelden.

Vrouwelijk talent

‘We willen vrouwen de kans geven om meer te leren over vrouwenrechten, maar ook onderdrukking van andere minderheidsgroepen, terwijl we ook een podium bieden aan het beste en meest gedurfde vrouwelijke talent’, laat de organisatie weten.

Dat talent manifesteert zich niet enkel op muzikaal niveau, maar ook vrouwelijke sprekers krijgen de kans om hun visie te geven over discriminatie en diversiteit. Op zondag staat het forum The Love-In op het programma, waar zwarte vrouwen zullen spreken over hun ervaringen en moeilijkheden met discriminatie.

Ook kunnen de bezoekers aansluiten bij DIY en dans workshops en zullen er enkele VIP gasten aanwezig zijn.

Heel wat vrouwelijke festivalgangers lieten al weten dat ze zeker een bezoekje zullen brengen aan The Sisterhood, maar niet iedereen is even enthousiast over het concept van een Women Only clubhuis. Sommigen vinden het onnodig, anderen noemen het seksistisch tegenover mannen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Glastonbury vindt dit jaar plaats van 24 tot 26 juni en wist Adele en Coldplay te strikken als headliners.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content