“Geen optredens meer tijdens openingsavond Pukkelpop”

Volg hier de verslaggeving van de persconferenties op Pukkelpop door onze reporter ter plaatse, Dirk Steenhaut.

Verslag tweede persconferentie – 22u30 “Uit respect voor de slachtoffers zullen er vanavond op Pukkelpop geen optredens meer plaatsvinden.” Dat heeft organisator Chokri Mahassine zopas meegedeeld.

“Op het festivalterrein is een minuut stilte gehouden voor de drie dodelijke slachtoffers en de meer dan vijftig gewonden die vielen tijdens het festival als gevolg van het noodweer. Intussen is er een noodnummer geïnstalleerd (011 23 97 11) waar ouders en familie zich kunnen vergewissen van het welbevinden van de festivalgangers. Zij die normaal de nacht zouden doorbrengen op één van de campings in de buurt van de Pukkelpopsite, maar liever veiliger oorden opzoeken, kunnen vannacht terecht in de Grenslandhallen in Hasselt.Mahassine kondigde aan dat vannacht het terrein volledig zal worden opgeruimd. Als de organisatie de veiligheid van het publiek kan waarborgen, gaat Pukkelpop vanaf morgenochtend om 11u opnieuw van start.

Verslag eerste persconferentie – 21u40 Het hevige noodweer dat vanavond zwaar heeft huisgehouden in Limburg en ook Pukkelpop trof, heeft aan twee festivalgangers het leven gekost. Dat heeft Hilde Claes (sp.a), de burgemeester van Hasselt, meegedeeld tijdens een geïmproviseerde persconferentie.

Er zou ook sprake zijn van veertig gewonden die in verscheidene ziekenhuizen in de omgeving zijn opgenomen. De lichtgewonden worden verzorgd in de Sporthal van Kiewit.De dodelijke slachtoffers vielen op het festivalterrein en op de camping. Hun identiteit wordt voorlopig niet vrijgegeven. De duidelijk aangeslagen burgemeester voegde er wel aan toe dat het om een voorlopige stand van zaken gaat en dat de situatie van moment tot moment wordt geëvalueerd.

Tijdens de storm gingen zowel de Chateau- als de Wablieft?!-tent tegen de vlakte, werden verscheidene bomen ontworteld, waaiden lichtmasten om en kwam het hele festivalterrein blank te staan. Om erger te voorkomen werden delen van de Pukkelpopsite geëvacueerd. De hele avond waren sirenes van ziekenwagens te horen die gewonden wegbrachten. Het gemeentelijke interventieplan werd afgekondigd en de hulpdiensten zijn massaal aanwezig. Tegenover het terrein wordt psychologische bijstand verleend aan festivalbezoekers die daar behoefte aan hebben.

Hilde Claes roept het publiek op het thuisfront per sms in te lichten over de situatie. “Wie oké is, stelt zijn familie het best zo snel mogelijk gerust.” De burgemeester kondigde aan dat er voorlopig uitsluitend via de media over de situatie op pukkelpop zal worden gecommuniceerd, maar voegde eraan toe dat er zo snel mogelijk een noodnummer zal worden geïnstalleerd. Organisator Chokri Mahassine liet weten dat alle festivaloptredens zijn opgeschort tot zijn team een duidelijker zicht heeft op de -chaotische- situatie. “We staan voor een aartsmoeilijke beslissing”, aldus Mahassine. “Daarbij moeten we zowel rekening houden met het leed van de slachtoffers als met de tienduizenden jongeren die momenteel nog op het festival aanwezig zijn. We weten niet goed hoe het nu verder moet. Ik zal in de loop van de avond, samen met mijn medewerkers en ook met de aanwezige bands bekijken wat er verder kan of moet gebeuren. Een groot deel van onze podia zijn sowieso onbruikbaar geworden. Ik wil op de zaken echter niet vooruitlopen. Later op de avond zullen we onze beslissing meedelen.”

“Veiligheid en kalmte vormen momenteel onze voornaamste bekommernis”, besloot Hilde Claes. “Om het nog aanwezige publiek rustig te houden, heb ik de organisatoren gevraagd weer zachte muziek door de P.A. te sturen.”

Dirk Steenhaut

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content