dEUS zit aan acht AB-shows en verstevigt record: ‘Dit plan ligt al tien jaar op tafel’

dEUS © Alex Vanhee

Ruim twee weken nadat dEUS drie concerten in de Ancienne Belgique aankondigde om de twintigste verjaardag van hun album The Ideal Crash te vieren, staat de teller al op acht shows. Daarmee verstevigt de band haar record: nooit eerder stond een groep zoveel shows achter elkaar geboekt in de AB.

De concertreeks waarmee dEUS de twintigste verjaardag van de plaat The Ideal Crash viert, is nu al een groot succes. In eerste instantie kondigde de groep drie concerten aan, maar 24 uur na de start van de ticketverkoop waren niet alleen die shows, maar ook nog twee extra optredens uitverkocht, in totaal 10 000 tickets.

Met nog twee nieuwe data erbij brak de band rond Tom Barman zelfs het record van langste concertreeks in de AB. Dat werd tot voor kort gedeeld door Channel Zero, dat zijn reünie in 2010 met zes AB-concerten bezegelde, en Arsenal, dat dat kunstje vijf jaar later overdeed voor zijn vijftiende verjaardag. Nu woensdag ook concert nummer acht werd aangekondigd, is het record alleen maar steviger in handen van Barman en co.

Belgische bands die iets te vieren hebben, doen dat met andere woorden graag en goed in de AB, weet ook de artistieke directeur van de concertzaal, Kurt Overbergh. ‘Wij organiseren al enkele jaren Rewind-concerten, waarin Belgische bands hun klassieke platen integraal naspelen. Onder meer De Mens, The Neon Judgement en The Scabs kregen daarvoor al de AB vol. Het idee om ook zoiets te doen met The Ideal Crash, ligt al tien jaar op tafel.’

Drie keer gaan kijken

Dat plan laten rijpen is één ding, een gaatje vinden in het drukke tourschema van dEUS, en vervolgens bepalen hoe groot dat gaatje moet zijn, is een ander. ‘Het is de kunst om in te schatten hoeveel keer zo’n groep de zaal kan vullen. We hielden rekening met de Lotto Arena die de band, toen nog met gitarist Mauro Pawlowski, in februari vorig jaar vulde. Afgelopen zomer was er ook nog TW Classic, maar dat is een lastigere graadmeter: van een festivalpubliek kun je nooit exact zeggen wie voor welke act komt.’

Dat de AB een kleinere zaal is dan dEUS gewoon is, speelt ook mee. ‘Groepen geven graag concerten en spelen het liefst zo veel mogelijk. Uiteraard kan dEUS perfect Vorst Nationaal of de Lotto Arena vullen, maar nu vullen ze met hetzelfde publiek zeven zalen, waarin de mensen dan ook nog eens dichter bij de band staan. Bovendien zullen trouwe dEUS-fans met plezier een tweede of zelfs een derde keer komen kijken.’

Voor dEUS de Ideal Crash-reeks aankondigde, lag de Rewind-concertreeks zo goed als stil, volgens Overbergh omdat voor veel Belgische bands het vroege werk nog te fris is om er al naar terug te grijpen. Maar het succes van dEUS blaast de serie nieuw leven in. ‘Voor 2019 zijn er al twee Rewind-concerten vastgelegd. Meer nieuws begin volgend jaar’, geeft Overbergh mee.

Het achtste dEUS-concert is volgens medeorganisator Live Nation ook het laatste van de reeks. Als dEUS ze allemaal tot de laatste man uitverkoopt, zullen 16 000 mensen de band hebben gezien.

Info en tickets vindt u hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content