Dessel maakt zich klaar voor Graspop Metal Meeting

© Reuters

Vrijdag 22 juni wordt in Dessel de aftrap gegeven van de 17de editie van de Graspop Metal Meeting, een van de grootste metalfestivals van Europa. Een voorbeschouwing.

Volg de Graspop Metal Meeting live op Knackfocus.be vanaf vrijdag omstreeks 12 uur.

Dessel, gemeente in de Antwerpse Kempen, telt volgens de laatste statistieken 9.177 inwoners. De komende dagen zal dat aantal gevoelig stijgen met de komst van tienduizenden hardrockfans. Zij maken zich op voor de 17de editie van de Graspop Metal Meeting (GMM), die plaatsvindt van vrijdag tot zondag.

Na zijn afzegging vorig jaar is het opnieuw uitkijken naar de komst van de “Prince of Darkness”, Ozzy Osbourne. Met bijna 80 groepen en vier podia is GMM, samen met het Duitse Wacken, een van de grootste metalfestivals van Europa. Vorig jaar kreeg het festival op drie dagen een recordaantal van 142.000 liefhebbers van het hardere genre over de vloer.

Talentenjacht

Net als vorig jaar wordt GMM eigenlijk al op donderdag 21 juni op gang geschoten met een Top 100-fuif in de Metal Plaza. Fans kunnen zelf bepalen welke muziek er gespeeld wordt door een top 3 in te sturen.

Voor het eerst wordt er ook een talentenjacht georganiseerd: de GMM Metal Quest, een zoektocht naar de meest talentvolle Belgische metalband van het jaar. In de Metal Dome zullen donderdag drie bands, gekozen na een reeks selecties, het tegen elkaar opnemen. De winnaar van de battle mag optreden als support act van een internationale band in Biebob of Trix, krijgt een podiumplaats op de metalstage van Dessel Swingt en mag een cd opnemen.

Ozzy Osbourne

Op vrijdag is het vooral uitkijken naar headliner Ozzy Osbourne. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de 63-jarige Britse pionier van het metalgenre met zijn legendarische band Black Sabbath naar Dessel zou afzakken, maar begin dit jaar raakte bekend dat gitarist Tony Iommi aan kanker lijdt en niet veel later stapte drummer Bill Ward uit het reünieproject.

Op Graspop wordt Sabbath vervangen door “Ozzy and friends”. Zakk Wylde, Geezer Butler en Slash worden genoemd als mogelijke “friends”. Die laatste staat trouwens vrijdagnamiddag op het hoofdpodium. In 2007 was Ozzy ook al te gast op Graspop. Vorig jaar stond hij op de affiche maar hij moest toen afzeggen met keelproblemen.

Nog vrijdag staat Slayer op het hoofdpodium. De Amerikanen, die met “Reign In Blood” een thrashmetalklassieker op hun naam hebben staan, komen al voor de zevende keer naar de Metal Meeting in Dessel. In beide marquees en de Metal Dome kunnen fans van het (nog) hardere genre zich vrijdag uitleven met onder meer Amon Amarth, Cannibal Corpse, Obituary, Kyuss Lives! en Sacred Reich.

De tweede festivaldag wordt afgesloten door de Amerikaanse nu-metalband Limp Bizkit. De band, met zanger Fred Durst, verkocht al meer dan 30 miljoen albums en bracht vorig jaar met “Gold Cobra” zijn zesde studioalbum uit. De band staat voor het eerst op GMM.

Twisted Sister

Opvallende naam op de affiche zaterdag is Twisted Sister, de Amerikaanse rockers met de energieke frontman Dee Snider. De band uit Long Island, die voor het eerst naar Dessel afzakt, staat bekend om zijn combinatie van traditionele heavy metal, pure rock-‘n-roll en een snuifje vroege seventies glamrock. Hits scoorde de band met “We’re Not Gonna Take It” en “I Wanna Rock”.

Voorts op het programma zaterdag: Megadeth met woelwater/frontman Dave Mustaine, de Noorse black metalgoden van Dimmu Borgir en de punkrockers van Pennywise.

Zondag is het uitkijken naar de Zweedse rockers van Europe, bekend van de rockklassieker “The Final Countdown”, die voor het eerst op Graspop staan. Na tien jaar afwezigheid komt ook Machine Head nog eens naar Dessel. In de Marquees is het kiezen tussen Children of Bodom en Hatebreed als headliner.

Axl Rose

Zondag kunnen de fans van Guns N’ Roses hun hart nog eens ophalen, al zal dat wel moeten gebeuren met het enige overgebleven originele lid, zanger Axl Rose. De band, die vooral eind jaren ’80 begin jaren ’90 hit na hit scoorde, sluit de driedaagse metal meeting af.

Graspop Metal Meeting vindt plaats op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 juni. Combitickets kosten 150 euro, dagtickets 80 euro. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content