Cd-boekjes met afbeelding Wilders, Breivik en Hitler vernietigd

De omstreden cd-boekjes bij het nieuwe album van de Nederlandse rockband ‘Normaal’, met daarin een prent van de populistische PVV-leider Geert Wilders naast Anders Breivik en Adolf Hitler, zijn in Duitsland vernietigd omwille van het hakenkruis.

Duizenden cd-boekjes van het nieuwe album van de Nederlandse rockband ‘Normaal’, met daarin een omstreden prent van de populistische PVV-leider Geert Wilders, zijn in de Duitse drukkerij vernietigd.

Op de prent staat een hakenkruis, wat in Duitsland verboden is. Dat zei een woordvoerster van platenmaatschappij CNR, dat het album uitbrengt. Het verbod was niet bekend bij CNR.

De afbeelding wordt nu aangepast waarna het cd-boekje opnieuw wordt gedrukt. Volgens de woordvoerster lukt dat nog voordat het album van de Achterhoekse band op 7 september uitkomt.

Wilders reageerde met afschuw op het beeld van het schilderij waarop hij samen met de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik en Adolf Hitler te zien is.

Zanger Bennie Jolink van ‘Normaal’ maakte het kunstwerk omdat hij zich al jaren ergert aan het populisme. Het nieuwe album van de band bulkt van teksten die de rol van de media, platenmaatschappijen en de politiek aanpakken. In een van de nummers moet Wilders het ontgelden. Het schilderij dient met andere kunstwerken tijdens de theatertour als decorstuk.

Volgens Jolink is het toeval dat het album vijf dagen voor de verkiezingen in Nederland verschijnt. De teksten en de schilderijen, ook van de hand van kunstenares Petra Verboeket, waren volgens hem al in de maak voordat de door de PVV gedoogde centrumrechtse regering viel.

De theatertour van Normaal begint op 15 november in Drachten. Tijdens de voorstellingen zijn reproducties van de schilderijen te koop. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content