Avant-gardecomponist Glenn Branca overleden

© screenshot

Met zijn aparte benadering van de elektrische gitaar heeft Branca een grote invloed gehad op experimentele rockbands als Sonic Youth en Swans.

Avant-gardecomponist en -gitarist Glenn Branca is dit weekend op 63-jarige leeftijd overladen. Dat heeft zijn vrouw en muzikale partner Reg Bloor gemeld op Facebook. Branca stierf aan keelkanker.

Branca begon zijn carrière in de no-waveband Theoretical Girls en bracht in 1981 The Ascension uit, zijn debuutalbum als solo-artiest. Op die plaat speelden Lee Ranaldo en Thurston Moore mee, die elkaar ontmoetten dankzij Ranaldo en later samen de legendarische noiserockband Sonic Youth zouden vormen. Branca bracht ook de eerste twee albums van de groep uit op zijn Netural Records Label.

Branca schreef meerdere symfonieën voor orkesten van elektrische gitaren, waarin hij experimenteerde met microtonaliteit, harmonieën, boventonen en combinaties van akkoorden en het ellenlang aanhouden van dezelfde noot of hetzelfde akkoord. Zijn ‘orkest’ had in de beginjaren niet alleen leden van Sonic Youth, maar ook van andere experimentele rockbands als Swans en Helmet in de rangen. Later zou hij ook voor traditionele orkesten componeren.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content