MiramirO wil ook in 2015 verwonderen (ondanks krimpend budget)

Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Circus, dans, theater en installaties op unieke locaties, daar pakt het Gentse podiumkunstenfestival ook dit jaar mee uit. Het festival – dat dit jaar nog sterker zijn ecologisch karakter benadrukt – presenteert 33 voorstellingen, waaronder negen premières. En de meeste premières zijn clownesk…

‘Clowns, clowns en nog eens clowns, in verschillende maten, kleuren en geuren’, zo vat het festival zijn programma samen. Die clowns duiken onder meer op in Fidelis Fortibus, de nieuwe solo van Circus Ronaldo, in Dopo Ripopolo het sluitstuk van de trilogie van Circo Ripopolo en in Rubbish Rabbit van het Italiaanse Tony Clifton Circus.

Ook jong (vaak acrobatisch en dansant) circus is te zien met onder meer Aneckxander van Alexander Vantournhout, All the fun van Cie Ea Eo en de Oost?Vlaamse finalisten van Kunstbende.

Daarnaast viert het festival het jubileum van Cie Kaiet want artistiek leider Geert Hautekiet begon zijn carrière twintig jaar geleden op de Gentse Feesten. Hij viert dat met een herneming van zijn succesvoorstelling GOTF!. En Studio ORKA presenteert de allerlaatste voorstellingen van ‘Jacobsneus’ in Vlaanderen.

Het festival vindt plaats van vrijdag 17 juli tot en met dinsdag 21 juli 2015. Het festivalcentrum is gelegen in het Coyendanspark. Dagelijks gaan kunstenaars er samen met toeschouwers aan de slag om de wereld een tikkeltje schoner en frivoler te maken met Volkswagenzwembaden, krakende radio, muziekdozen, poëzieportretten, een knotsgek attractiepark voor de ziel en een transportbandspiegelpaleis voor jong en oud…

EXTRA:

Net voor de presentatie van deze bonte editie vernam het festival dat de Stad Gent in de toekomst opnieuw minder zal investeren in dit (grotendeels) gratis festival. ‘Na een besparingsronde van 20.000 euro in 2014, krijgt MiramirO dit jaar nog eens 20.000 euro minder in totaal. Terwijl er vorig jaar voldoende op voorhand gewaarschuwd werd dat er rekening diende te worden gehouden met ingrijpende besparingen, staat de organisatie deze keer voor een totale verrassing.’ Hierdoor krimpt de ondersteuning van de Stad Gent met 25% en ziet de organisatie zich zelfs genoodzaakt om – na deze editie – na te denken over het voortbestaan van het festival. ‘Moeten wij hieruit concluderen dat de Stad Gent MiramirO niet langer als een waardevolle culturele speler en partner in haar stad beschouwt?’, vraagt de organisatie zich af. Wordt vervolgd. Want MiramirO haalt dan wel geen rocksterren naar Gent maar straalt – dankzij de zorgvuldig op kwaliteit geselecteerde circus-en straatartiesten – de warmhartigheid, jovialiteit en creatieve gekte uit waarmee de Arteveldestad zich doorgaans graag associeert.

(EVS)

Alle info: www.miramiro.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content