Broadway Again, voor Ivo van Hove

Guido Lauwaert
Guido Lauwaert Opiniemaker

De eerste Broadwayproductie, A View from the Bridge loopt nog of Ivo van Hove is zijn tweede al aan het voorbereiden. Opnieuw een stuk van Arthur Miller, The Crucible. Met een uitgelezen cast. De première staat gepland voor 31 maart en vindt plaats in het memorabele Walter Kerr Theatre.

Memorabel om creaties van beroemde toneelstukken, maar tevens omdat het theater, aanvankelijk The Ritz Theater geheten in 1990 van naam veranderde als eerbetoon aan de legendarische theatercriticus en producer Walter Kerr, die in 1978 de Pulitzer Price for Criticism kreeg ‘for his articles on the theater’. In 1983 volgde de zaligverklaring middels een opname in de ‘American Theater Hall of Fame’. Kortom, een productie in die tempel met zijn kleine duizend zitplaatsen is een hele eer, op z’n zachts gezegd.

The crucible werd voor eerst opgevoerd in 1953. De critici waren verdeeld, wegens de politieke geladenheid van het stuk. De interpretatie voor toneel van de heksenprocessen van Salem [1692] werd gezien als een parabel op en aanklacht tegen de eigentijdse heksenjacht door senator Joe McCarthy van wat van ver of nabij naar communisme rook. De Koude Oorlog kwam op snelheid en overal in Amerika zag men spionnen. De senator zwaaide in het Congres met een lijst van tweehonderd namen uit de showbizzwereld, extreem linkse figuren. Onder meer Charlie Chaplin werd beschuldigd, die verbitterd in 1952 Amerika voorgoed verruilde voor Zwitserland. Zelfs Arthur Miller kreeg in 1956 een proces én veroordeling aan zijn been [die later werd geseponeerd], door zijn sociale betrokkenheid en sympathie voor de underdog.

De keuze van dit stuk laat zich raden. Wie in Amerika ook maar een goed woord over heeft voor de Islam, wordt beschouwd als een [slapende] terrorist. Blijkbaar slaat die visie aan, want Van Hove wist spelers als Saoirse Ronan te strikken, de actrice met een paar Oscarnominaties, Ben Whishaw, beter bekend als Mr Q in de recente Bondfilms, Ciarán Hinds, Julius Caesar in de televisieserie Rome en beroemd als Soldier in Tinker, Tailor, Soldier, Spy uit 2011, Desiderius Perkamentus in Harry Potter en de Relieken van de Dood – deel II, en als Mance Rayder in enkele televisieseries van Ghame of Thrones.

Vermeldenswaard is bovendien dat Philip Glass [remember Einstein on the Beach], de muziek schrijft voor Van Hove’s The Crucible. Naar verluidt zit de intussen 79-jarige componist elke dag in de repetitieruimte , maakt notities en test muzieklijnen uit voor bepaalde scènes.

Uiteraard is Jan Versweyveld de scenograaf voor deze nieuwe productie van Ivo van Hove op Broadway.

Guido Lauwaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content