Alain Platel krijgt Belgische Prix de la Critique voor ‘nicht schlafen’

© Chris Van der Burght
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

De jury van de Belgische Prix de la Critique kent de Speciale Juryprijs 2017 toe aan de Gentse regisseur Alain Platel voor zijn voorstelling nicht schlafen, een stuk waarin negen dansers op leven en dood dansen.

‘Een duizelingwekkende pas de deux van sterven en herrijzen, van horror en sensualiteit, op muziek van Mahler.’, met die woorden bekroont een jury van toonaangevende podiumcritici uit het Franstalige landsgedeelte nicht schlafen van Les ballets C de la B, in een choreografie van Alain Platel met de Speciale Prijs van de Jury.

De Belgische Prix de la Critique worden sinds 1952 uitgereikt door een jury van Franstalige journalisten. Dit jaar nomineerde de veertienkoppige jury in veertien categorieën telkens drie namen uit het voorbije seizoen, van wie de winnaar op 25 september 2017 in het Théâtre de Namur zal bekend gemaakt worden.

Tegelijk worden op die avond nog twee bijkomende prijzen uitgereikt van wie de namen al gekend zijn: de prijs Bernadette Abraté voor de bekroning van een uitzonderlijke persoonlijkheid gaat dit jaar naar Philippe De Coen (circusgezelschap Feria Musica) en de Speciale Prijs van de Jury is dus voor Alain Platel. Onder de vorige laureaten van deze prijs zijn onder meer Milo Rau, Josse De Pauw, Jan Goossens, Anne Teresa De Keersmaecker en Guy Cassiers.

Meer informatie en het volledige overzicht van de juryselectie is te vinden via deze link en de site van Les Prix de la Critique.

Trailer van nicht schlafen:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content