Waarom iedereen hetzelfde lijkt te praten op TikTok

© National
Jozefien Wouters
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Voor u uitgelegd: TikTalk.

De feiten

Wie geregeld door TikTok scrolt, heeft hem ongetwijfeld al gehoord: de TikTalk, ook wel bekend als de TikTok- of influencerstem. Een specifieke manier van praten, in het leven geroepen door Angelsaksische influencers, die intussen ook is overgewaaid naar onze contreien en die als je er eenmaal op begint te letten alomtegenwoordig is op de app. TikTalk varieert naargelang de taal, de context en de aard van de video, maar doorgaans zijn er een aantal vaste kenmerken: de stem zweeft vaak ergens tussen een Brits en een Amerikaans accent, is beïnvloed door The Kardashians en de robotstem die het ook goed doet op TikTok en klinkt hoog, gepitcht, zacht, jeugdig, ademloos, ietwat monotoon en versneld, alsof je per ongeluk een verkeerde afspeelsnelheid ingesteld hebt. Verder maken tiktokkers volgens taalkundigen buitenproportioneel vaak gebruik van open klinkers, macroprosodie (je stem meer op en neer bewegen) en rhoticity (het uitspreken van de medeklinker r in het Engels). Dingen waar wij niet eens het bestaan van wisten.

© National

Het lijkt misschien vreemd dat iedereen op hetzelfde moment hetzelfde begint te praten, maar op zich is dat niets nieuws. Taal past zich altijd aan naargelang het medium. Nieuwslezers en radiopresentatoren praten ook min of meer hetzelfde, en eerder was er ook al de YouTube-stem: een luidere, overenthousiaste, energetische en licht nasale manier van spreken. (Die van Acid is een categorie apart waarover we hier niet gaan uitweiden.) Alleen zijn er nu eenmaal meer tiktokkers dan youtubers of nieuwslezers.

Bovendien zit er ook een strategie achter: tiktokkers moeten opvallen op een app met een gigantisch overaanbod en een korte aandachtsspanne. Blijkbaar helpt de TikTalk daarbij. En van zodra andere gebruikers zien dat de TikTalk werkt, nemen ze hem (onbewust) over. ‘De TikTok-stem is ontworpen om intiem, gemoedelijk, informeel en boeiend over te komen, maar toch ook autoriteit, expertise en oprechtheid uit te stralen én indruk te maken en te overtuigen’, lichtte taalkundige Tony Thorne toe in Dazed. Blijkbaar zijn tiktokkers taalgenieën.

© National

De TikTalk-handleiding

1) Start je video met ‘Hey guys’.

2) Gebruik je kopstem, doe alsof je een tiener bent en praat zo monotoon mogelijk.

3) Ga op het einde van elke zin de hoogte in, alsof je alles in vraag stelt.

4) Haal geen adem en praat zo snel als de personages uit Gilmore Girls.

5) Zeg dingen als ‘I just did a massive Sephora haul and here’s everything that I got’ of ‘Get ready with me for brunch’.

6) Wacht tot je viraal gaat.

De trivia

– Ergens dook ook al de bijnaam ‘lavendelstem’ op, omdat de TikTalk een pak zachter klinkt dan de YouTube-variant.

– Werd dan weer wel klakkeloos overgenomen van YouTube: uit onderzoek blijkt dat ‘Hey guys’ nog steeds de populairste begroeting is onder influencers, gevolgd door ‘What’s up?’ en ‘Good morning’.

– Blijkbaar bestaat er ook zoiets als het Instagramgezicht: een kardashianesk gelaat dat wordt versterkt door heel veel contour, fillers en Instagramfilters en ervoor zorgt dat veel influencers op elkaar lijken.

© National
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content