Microsoft onthult langverwachte ‘Xbox One’

Microsoft onthulde tijdens een persconferentie de opvolger van de Xbox 360. De nieuwe telg in hun consolelijn heet de Xbox One, en zal alvast heel wat gamers doen watertanden. De console verschijnt later dit jaar in de rekken.

Het was even wachten op de nieuwe Xbox. De Xbox 360 maakt al sinds 2005 gamers aller landen gelukkig, maar het werd hoogtijd voor wat nieuws en beters. De Xbox One is dan ook niet zomaar een spelconsole. Microsoft zag het groots en wil met de Xbox One het publiek een ‘compleet systeem’ aanbieden. Een systeem voor games, meer entertainment en ook televisie.

De look van de Xbox One is heel strak. Het zwarte design heeft wel wat weg van de Playstation 3, maar daar stopt de vergelijking. Bij de Xbox One wordt standaard een nieuwe versie van de Kinect geleverd, ingebouwd in de console. Stembesturing is dus een optie, maar het nadeel is dan weer dat een Kinect verplicht is. No Kinect, no fun. Harvey Eagle, de Britse Marketing Director van Xbox benadrukte dat de Kinect een essentieel onderdeel is van de Xbox One-ervaring, en daarom altijd vereist zal zijn.

Veel gamers zullen opgelucht ademhalen nu blijkt dat een continue internetverbinding niet vereist is. Daar werd sterk over gespeculeerd de voorbije maanden en had wel eens eten in het roet kunnen gooien van de fans. De Xbox One is jammer genoeg niet backwards compatible, wat wil zeggen dat gebruikers er geen games op kunnen spelen uit het tijdperk van de Xbox 360.

Multitasking

Even wat informaticapraat voor de bollebozen. De Xbox One bevat naast een harde schijf van 500 gigabyte ook nog 8 GB aan werkgeheugen. Het is nog niet duidelijk of het hier gaat om DDR5-geheugen zoals bij de PS4 van Sony. De console zal ook werken met een Blu-Ray-drive, zoals de PS3 dat nu doet.

De Xbox One telt niet één maar 3 operating systems: een Xbox OS, een Windows OS en een derde OS die deze twee weet te koppelen voor multitasking. Je zal binnenkort dus een film kunnen bekijken en tegelijkertijd kunnen skypen met je vrienden.

Ook Interactieve TV lijkt één van de grote features te worden van de Xbox One. Microsoft ging echter alleen in op de Amerikaanse markt, waardoor het nog onduidelijk is hoe Microsofts bedoelingen met interactieve TV voor ons Europeanen moeten uitpakken.

Er zijn inmiddels ook al meerdere games bevestigd die zullen verschijnen op de Xbox One. En er zitten een paar pareltjes tussen. Zo zullen gamers hun nieuwe Xbox op de proef kunnen stellen met titels als ‘Battlefield 4’, ‘Assassin’s Creed IV: Black Flag’, ‘Forza Motorsport 5’, ‘FIFA 14’ en ‘Call of Duty: Ghosts’.

Concurrentie

Microsoft zal met de Xbox One de concurrentie aangaan met de Nintendo Wii-U en de nieuwe Playstation 4 van Sony, die binnenkort onthuld zal worden op de E3 gamingbeurs in Los Angeles. Een paar dagen geleden stak Sony nog de draak met Microsoft. Net voor de onthulling van de Xbox One, gaf Sony nog snel een teaser vrij met wazige beelden en scherpe close-ups van de PS4. Marketingstunts en concurrentie troef. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content