Turner Prize gaat naar favoriet Martin Boyce

Met zijn installatie wint Martin Boyce de meest befaamde kunstprijs ter wereld.

Met zijn installaties integreert Martin Boyce (1967) parken en de openbare ruimte in de galerij. In zijn installatie voor de Turner Prize vormde hij drie witte pilaren in de galerie om tot bomen met witte kruinen. Van een bibliotheektafel maakte hij een soort speeltuig. Hoe de modernistische vormen en idealen in de loop der tijden veranderd zijn, staat centraal in de kunst van Boyce.

Volgens fotograaf Mario Testino, die de Turner Prize uitreikte, heeft de prijs mensen bewuster gemaakt van hedendaagse kunst. “De Turner Prize heeft mensen leren kijken naar kunst. Negatieve reacties komen door een gebrek aan kennis”, stelde Testino.

Intussen bezochten al zo’n 100.000 mensen de Turner Prize-tentoonstelling, die het werk van de vier genomineerden bevat. Naast Boyce zijn dat installatiekunstenares Karla Black, videokunstenares Hilary Lloyd en schilder George Shaw. Dat is al dubbel zoveel als vorig jaar. Voor het eerst in de geschiedenis van de prijs loopt de tentoonstelling niet in Londen en niet in een museum van Tate. Galerie Baltic in het Noord-Engelse Gateshead is gastheer van dienst.

De Turner-prijs is goed voor 25.000 pond, de drie andere genomineerden krijgen elk 5.000 pond. Sinds 1984 gaat de Turner Prize elk jaar naar een Britse kunstenaar jonger dan 50. De prijs geldt als een van de belangrijkste onderscheidingen in de kunstwereld. Vorig jaar kreeg geluidskunstenares Susan Philipsz de prijs, daarvoor ging de eer onder andere naar Damien Hirst en Antony Gormley. (Belga/EH)

Turner Prize, tot 8 januari in het Baltic Center for Contemporary Art in Gateshead.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content