Rond paneeltje Grimmer verkocht voor recordprijs

© Sotheby's

Het kleine, ronde paneeltje is met zijn 300.000 euro het topstuk van de veiling bij Sotheby’s.

‘Jozef en Maria bij een herberg’, een schilderijtje van de Antwerpse schilder Abel Grimmer (ca 1570-1619), is dinsdag tijdens een veiling van Oude Meesters bij Sotheby’s in Amsterdam voor 300.750 euro verkocht.

Dat maakte van het ronde paneeltje met een diameter van amper 21,5 centimeter het topstuk van de veiling: het ging overigens voor het zesvoud van de hoogste schatting en het tienvoud van de verwachte prijs onder de hamer.

Abel Grimmer was zoon én leerling van Abraham Grimmer. Beiden waren gespecialiseerd in landschapsschilderingen, vaak met een Bijbels thema, en waren beïnvloed door het werk van met name Pieter Bruegel de Oude.

Een schilderij van Jan Steen (1626-1679) raakte op de veiling niet verkocht. Er kwamen geen aanvaardbare biedingen op het doek, meldde een woordvoerster van het veilinghuis. De richtprijs voor ‘Een schoolklas met een slapende schoolmeester’ uit 1672 lag tussen de 300.000 en 400.000 euro. Op het werk zijn leerlingen uit een Leidse schoolklas afgebeeld die kattenkwaad uithalen.

Duidelijk is te zien hoe een jongen in een kan plast en hoe iemand de rok van een meisje omhoog trekt, waardoor haar billen zichtbaar worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content