Paul Van Grembergen bedankt voor de “eer”

© Image Globe

Voormalig minister van Cultuur Paul Van Grembergen wil niet langer in de raad van bestuur van de Brakke Grond zetelen. Dat vernam Knack.

Voormalig minister van Cultuur Paul Van Grembergen wil niet langer zitting hebben in de raad van bestuur van de Brakke Grond in Amsterdam. Dat bevestigt hij aan Knack.

Hij was sinds 2006 voorzitter en er bestond een akkoord dat hij zou aanblijven. De Vlaamse regering zette in alle stilte Diane Verstraeten (CD&V) op zijn plaats. Van Grembergen werd gedegradeerd tot bestuurder. Hij bedankt nu voor die ‘eer’ omdat hij de manier waarop hij opzij werd geschoven ‘onbehoorlijk’ vindt.

Het was CD&V (bij monde van Raf Suys, de kabinetschef van minister-president Kris Peeters) die het mandaat had opgeëist. De N-VA gaf de genadestoot door een eigen kandidaat-bestuurder naar voren te schuiven: An De Moor (ex-kabinetsmedewerkster van Bourgeois). Dat was vreemd, aangezien met Van Grembergen (ex-Volksunie, ex-Spirit en nu partijloos) de Vlaams-nationalistische flank in de raad van bestuur was afgedekt.

Volgens de regels van het Cultuurpact moeten raden van bestuur conform de verkiezingsuitslag zijn samengesteld. Toch wordt die invulling al lang niet meer strikt partijpolitiek geïnterpreteerd. Een eigen N-VA-bestuurslid was dus wettelijk niet nodig. Blijkbaar werd Van Grembergen door N-VA als een SP.A’er beschouwd. Hij stapte na de implosie van Spirit echter nooit naar die partij over. SP.A steunde trouwens een eigen bestuurder (ex-gouverneur Herman Balthasar).

“Niet mijn keuze”

De nieuwe voorzitter van het Vlaamse cultuurhuis in Amsterdam, Diane Verstraeten, werkte in de jaren zeventig op het kabinet van minister van Cultuur Rika De Bakker en was daarna topambtenaar. Ze ging in 2008 met pensioen.

Pikant detail: minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) meldde daags voor de beslissing van de Vlaamse regering zelf het nieuws van de ‘degradatie’ aan haar dorpsgenoot Van Grembergen. “Ze zei me wel dat het niet haar keuze was”, zegt de ex-minister.

Karl van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content