Museum Eugeen Van Mieghem breidt uit

© privéverzameling

Het museum krijgt extra kamers rond de Red Star Line en rond het werk uit de Eerste Wereldoorlog van Van Mieghem.

Sinds 2009 heeft het Eugeen Van Mieghem Museum onderdak gevonden in het Redershuis in Antwerpen. Tot nu toe was enkel het gelijkvloers toegankelijk voor het publiek. Met de inhuldiging van de Red Star Line-kamer en de Wereld Oorlog I-kamer kan het publiek voortaan ook terecht op de eerste verdieping.

In de Red Star Line-kamer brengen foto’s uit de oude doos en authentieke voorwerpen zoals bestek, porselein, menukaarten en fonoplaten de herinneringen aan de Belgische rederij, die duizenden mensen naar Amerika bracht, opnieuw tot leven.

De andere kamer op de eerste verdieping van deze geklasseerde woning uit 1896 is gewijd aan de oorlogswerken van Eugeen Van Mieghem (1875-1930). Aangezien Van Mieghem in de Antwerpse haven woonde, vond hij vaak inspiratie in de migranten die er inscheepten op weg naar een beter leven.

Migratie, van alle tijden

Dat migratiethema vormt het uitgangspunt van twee tentoonstellingen in het Brusselse BELvue Museum. Via de werken van Eugeen Van Mieghem maken we kennis met de Europese migranten van het einde van de 19e eeuw. De hedendaagse migranten, die naar Europa afzakken, komen aan bod in de foto’s van het collectief Nadaar. Ze portretteren acht minderjarige, niet-begeleide jongeren die moederziel alleen aankwamen in Europa.

Net zoals bij de expo ‘Facing Brussels’, die de verschillende groepen mensen in onze hoofdstad in beeld bracht, staat journaliste Catherine Vuylsteke opnieuw in voor de teksten.

Elien Haentjens

‘Vroeger is een ander land’ en ‘Eugeen Van Mieghem. Getuigenissen van een migratie’, tot 29 januari in het Brusselse BELvue Museum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content