MAS opent expo ‘Heilige Plaatsen, Heilige Boeken’

© gf

In het Antwerpse Museum aan de Stroom is de tentoonstelling ‘Heilige Plaatsen, Heilige Boeken’ van start gegaan. De expo toont de gelijkenissen en verschillen tussen het jodendom, het christendom en de islam. Een reis langs meer dan 200 historische en religieuze stukken.

Al eeuwenlang trekken pelgrims naar heilige plaatsen als Jeruzalem, Rome en Mekka. Die plekken liggen gelovigen nauw aan het hart. Dat ze veel betekenen, bewijzen de talloze kruistochten en bezettingen van Jeruzalem. In het Mas volg je een dergelijke bedevaart en ervaar je het wel en wee van zij die de tocht waagden. Aan de hand van documenten en kunstwerken, beleef je het verhaal van de pelgrims. Waarom worden ze zo hard aangetrokken tot die steden? Welke goddelijke ervaring hopen ze daar te bereiken?

Sporen van pelgrims in Antwerpen

Het MAS legt een focus op Antwerpen. Vele pelgrims vertrokken vanuit Antwerpen, maar verscheidene kwamen ook naar de stad om heilige plaatsen op te zoeken. Zo waren de Zwarte God in Hoboken, Onze-Lieve-Vrouw op ’t stokske in Antwerpen en het Groot Hagelkruis in Ekeren populaire bedevaartsoorden. Op Antwerpen.heiligeplaatsenheiligeboeken.be kan je uitzoeken welke bedevaartsoorden er in jou buurt zijn en wat ze betekenden. In de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience vind je een verzameling Heilige boeken.

De Bijbel, de Koran en de Tenach vertellen, elke op hun eigen manier, over de relatie tussen God en de mens. Tot de collectie behoren zeldzame werken zoals een Bijbel van slechts 4mm groot en een Franse vertaling van de Koran uit 1647. “De expo zit boordevol uitzonderlijke topstukken. Dit is waarschijnlijk de enige keer dat die allemaal verzameld zijn”, zegt Nadia De Vree, persverantwoordelijke van het MAS. “De drie godsdiensten worden ook samen bekeken. Iets wat ook niet vaak gebeurt.”

Cultureel randprogramma

Naast de tentoonstellingen in het MAS en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, zijn er nog tal van andere activiteiten. Zo kan je de pelgrimswandeling doen. Het parcours is erkend als UNESCO werelderfgoed. Er zijn ook lezingen van o.a. Marek Halter (jodendom), Joke Hermsen (christendom) en Rachid Benzine (islam). Eind oktober kan je genieten van de theatervoorstelling ‘Jerusalem [#1.2]’ van Berlin. Zij brengen een ‘gewone’ vrijdag in de Heilige Stad. (WH)

De tentoonstelling in het MAS loopt nog tot 18 januari. Alle info & tickets op heiligeplaatsenheiligeboeken.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content