Louvre zoekt geldschieters voor Frans Hals

© The Weiss Collection

Voor de tweede keer op korte tijd lanceert het Louvre een oproep voor sponsors.

Half november zocht het Louvre sponsors om het schilderij ‘De drie gratiën’ van Lucas Cranach aan te kopen. En met succes, want het Franse museum kon het schilderij intussen kopen. Intussen lanceert de kunsttempel een nieuwe oproep voor een schilderij van Frans Hals.

In tegenstelling tot het werk van Cranach, dat via een bruikleen al jarenlang in het museum hing, is het portret van een onbekende man van Frans Hals nog nooit aan het publiek getoond.

Conservator van het Louvre, Blaise Ducos, ontdekte het werk in 2008 toevallig op een veiling in Parijs. “Niemand op die veiling had enig idee wat voor kunstschat daar stond. Maar ik zag het, ik ken het werk van Frans Hals en ik wist meteen: wat ik hier zie is belangrijk”, vertelde Ducos aan de Radio Nederland Wereldomroep. “Het is echt virtuoos geschilderd. De kwaliteit, de kleuren, prachtig!”

Fondsen

Ducos vroeg specialisten van het Rijksmuseum in Amsterdam, het Frans Hals Museum in Haarlem en het Mauritshuis in Den Haag om naar het werk te komen kijken. Allemaal waren ze het er over eens dat het wel degelijk om een werk van Hals ging. Al had niemand het werk ooit eerder gezien.

Om te voorkomen dat privéverzamelaars het werk kopen en het schilderij in een kluis verdwijnt heeft de Franse regering het werk als kunstschat bestempeld. Een van de voorwaarden is dat het museum zelf geld bijeenzoekt voor de aankoop. Voor 5 april moet het Louvre dus zo’n 5 miljoen euro verzamelen, anders belandt het werk toch nog op de particuliere markt.

Aangezien het schilderij door een Nederlandse meester gemaakt is, zoekt het museum vooral in Nederland geldschieters. Om twijfelaars over de streep te trekken: zowat 90 procent van de 5 miljoen euro kan je aftrekken van de belastingen.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content