Kunstenfestival Watou draait om herinneringen

Samen met het Poëziecentrum en FRAC Nord-Pas de Calais brengt het Kunstenfestival Watou deze zomer opnieuw een boeiende mix tussen kunst en poëzie.

Voor de derde keer kunnen kunst- en poëzieliefhebbers deze zomer naar het Kunstenfestival Watou, dat de voormalige Poëziezomer van Watou opvolgt. De ingrediënten, poëzie en hedendaagse kunst, bleven behouden, maar Jan Moeyaert volgde Gwy Mandelinck drie jaar geleden op als ‘kok’.

Voor de editie 2011 werkte het team rond het thema ‘herinneringen’. Moeyaert vroeg kunstenaars, schrijvers en dichters werk te selecteren dat draait rond dit thema. Onder meer Albert Pepermans, Anno Dijkstra, Yves Velter, Gerolf Van de Perre, Tamara Van San, Peter Theunynck, Natasja Lefevre en Bart Janssen presenteren deze zomer hun werk op unieke locaties in de meest gekende deelgemeente van Poperinge.

Voor deze derde editie verleent het FRAC Nord-Pas de Calais zijn medewerking. De vzw uit Noord-Frankrijk leent een aantal werken uit aan het Kunstenfestival. Die zullen te zien zijn in het rusthuis van Watou. Een ander deel van de collectie van het FRAC, die uit 1500 werken bestaat, is momenteel te zien op ‘Out of Storage’ in de Timmerfabriek in het Nederlandse Maastricht. Voor de derde keer verleende ook het Poëziecentrum zijn medewerking aan het Kunstenfestival Watou.

Grafmonument Van Vliet

Intussen blijkt er ook een oplossing in de maak voor het grafmonument van dichter Eddy Van Vliet in Watou. In april van dit jaar werd die steen weggenomen door de nieuwe eigenaars van de grond waarop dat monument stond. Dat leidde tot heel wat opschudding. Volgens de Poperingse burgemeester Christof Dejaegher zal het grafmonument aan de andere kant van de straat geplaatst worden.

Oorspronkelijk kwam het monument er op initiatief van Gwy Mandelinck. Die had de as van zijn in 2002 overleden vriend Eddy Van Vliet eigenhandig uitgestrooid op een weiland in Watou. Uit bewondering voor de inspanningen van Mandelinck voor de Poëziezomers wou Van Vliet dat zo.

Door de verbouwing van hun woning namen de nieuwe eigenaars het memoriaal – weliswaar legaal – weg. “De weduwe en de erfgenamen gaven echter aan dat ze het op prijs zouden stellen, mocht het grafmonument in Watou kunnen blijven staan”, zegt Dejaegher. “Daarom zijn we met alle betrokken partijen rond de tafel gaan zitten. We willen ons mondeling akkoord nu graag snel op papier zetten. Daarna zullen we een vergunning aanvragen bij de bevoegde administratie om het grafmonument een definitieve plaats te geven.” (Belga/EHA)

Kunstenfestival Watou, van 9 juli tot en met 11 september in Watou.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content