Frans Hals Museum krijgt historische schenking

© Image Globe

De elf kunstwerken uit het Elisabeth van Thüringenfonds zijn in totaal ruim 100 miljoen euro waard.

Sinds begin april deed het Nederlandse Frans Hals Museum geheimzinnig over een grote kunstschenking. Naar eigen zeggen ging het om de grootste kunstschenking in de recente geschiedenis van de Nederlandse musea. Vandaag maakte het museum bekend wat die schenking precies inhoudt: 11 werken van in totaal ruim 100 miljoen euro.

“Een grotere of belangwekkendere gift is nauwelijks denkbaar – al was het alleen maar omdat iconische groepsportretten als die van Hals en Verspronck zich allemaal in museale collecties bevinden en niet meer op de markt zullen komen”, stelt directeur Karel Schampers van het Frans Hals Museum.

Het museum ontving de genereuze gift van het Elisabeth van Thüringenfonds, dat bestuurd wordt door de directe erfgenamen van het de mannen en vrouwen die Hals en Verspronck op hun schilderijen portretteerden. De voorbije jaren kreeg het museum ze al in bruikleen, maar nu heeft het fonds de werken dus aan de gemeente Haarlem – en dus aan het museum – geschonken.

De werken zoals de groepsportretten van de regenten en regentessen van het St. Elisabeths of Groote Gasthuis dateren allemaal uit de 16e, 17e en 18e eeuw. De collectie ontstond 400 jaar geleden en bevat, naast werk van Frans Hals en Johannes Verspronck, onder andere werken van Maerten van Heemskerck, Cornelis Cornelisz van Haarlem en Dirck Hals. Momenteel maken ze deel uit van de tentoonstelling ‘Een groots gebaar’.

Elien Haentjens

‘Een groots gebaar’, tot 10 juli in het Frans Hals Museum in Haarlem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content