Eerste overzichtsexpo Hugo Claus in Oostendse Mu.Zee

In het Oostendse Mu.Zee bundelt de expo ‘Omdat ik geen beeld ben’ 250 tekeningen en schilderijen van Hugo Claus. Het is de grootste expo ooit met werken van de Vlaams dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker.

In Mu.Zee, het museum in de Romestraat in Oostende, zijn 250 tekeningen en schilderijen van Hugo Claus (1929-2008) bijeengebracht. “Omdat ik geen beeld ben” is de grootste expositie van werken van Hugo Claus ooit: ze omvat 50 jaar plastisch werk en neemt een volledige verdieping van het museum in beslag. Er worden 250 werken getoond, waaronder werken uit de jaren 50 die de geest van het surrealisme uitdragen.

De expo toont ook een portret van Claus door Roger Raveel en werk dat Claus maakte met Serge Vandercam en Albert Pepermans. Het meest opmerkelijke stuk is een gedeelte van een muurschildering uit 1956. Die schildering werd door Asger Jorn in 1956 aangebracht op de muur van het atelier van Claus. Het werk werd sindsdien verloren gewaand, maar is weer opgedoken.

De tentoonstelling, samengesteld door conservator Philip Vanden Bossche en Claus-kenner en vriend Jef Lambrecht, is nog te zien tot en met 5 januari. Conservator Van den Bossche: “Het is voor het eerst dat dit oeuvre van meer dan 50 jaar bijeen wordt gebracht. Zijn oeuvre omvat verschillende stijlen. De expo moet dus gezien worden als een dialoog van Claus met de verschillende stromingen van zijn tijd zoals het surrealisme of abstract-expressionisme.”

Bezoekers van de tentoonstelling krijgen een handig pocketboekje. Er is ook een catalogus met essays van Jef Lambrecht, Rudi Fuchs en Remco Campert. In Oostende pakt de gidsenkring voorts uit met een Claus-wandeling. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content