Echtgenote Ai Weiwei bezoekt haar man

© EPA

Sinds 3 april zit de Chinese kunstenaar om onduidelijke redenen opgesloten.

De echtgenote van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei heeft zondag een bezoek mogen brengen aan haar man, die door de Chinese overheid wegens onduidelijke redenen is opgesloten. Dat meldde zijn zus Gao Ge in Peking.

Zijn gevangenisvoorwaarden zouden niet slecht zijn. Hij is ook niet gefolterd geweest, antwoordde Ai Weiwei op bezorgdheid van de familie. Zes weken na zijn arrestatie heeft de politie de ontmoeting met zijn vrouw Lu Qing in een niet nader genoemde locatie geregeld.

Volgens Gao Ge is het onduidelijk of haar broer over de beschuldigingen tegen hem op de hoogte is gebracht. In het gesprek werd enkel over familiezaken gepraat. Volgens officiële Chinese verklaringen zou de tegenstander van het communistisch machtssysteem niet nader omschreven belastingontduiking ten laste worden gelegd.

Zijn vrouw had al een hele tijd een verzoek voor een bezoek aan Ai Weiwei ingediend, zei diens zus. Zondagnamiddag werd haar gevraagd naar het politiebureau te komen. Van daar werd ze in een voertuig naar het treffen gebracht, maar zonder te kunnen zien naar waartoe ze werd gebracht. De ontmoeting was kort van duur en vond blijkbaar niet in een gevangenis plaats.

Goede gezondheid

Bepaalde kringen speculeren dat de 53-jarige kunstenaar kennelijk onder “huisarrest” is geplaatst, maar tegen zijn wil niet in zijn eigen woning of een locatie van zijn keuze. Daardoor gaat het eigenlijk wel om een onrechtmatige vrijheidsberoving, maar omzeilden de autoriteiten met deze juridische handigheid de noodzakelijkheid om een arrestatiebevel uit te vaardigen en een aanklacht in te dienen.

“Ai Weiwei zei dat zijn gezondheid goed is”, aldus Gao Ge. “Hij kan ook dagelijks zijn medicijnen slikken”, zei zijn zus verwijzend naar zijn hoge bloeddruk en zijn suikerziekte. Ai Weiwei werd op 3 april op de luchthaven van Peking ingerekend toen hij naar Hongkong wilde vliegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content